ActualitateTech

La Cluj-Napoca se va construi cel mai mare institut de cercetare în Inteligența Artificială din Europa de Est

Cluj-Napoca, locul ales de specialiști pentru dezvoltarea celui mai mare institut de cercetare în Inteligența Artificială din Europa de Est. Universitatea Tehnică dorește să deschidă un hub al tehnologiei viitorului.

LIVING ERA BANNER

Valoarea proiectului de peste 20 de milioane de euro și dimensiunile impresionante ale Institutului Inteligenței Artificiale arată angajamentul puternic pentru dezvoltarea tehnologică și pentru promovarea cercetării în acest domeniu. Iată câteva aspecte importante despre facilitățile și capacitățile institutului:

  1. Suprafață impresionantă: Cu o suprafață de 13.000 de metri pătrați, institutul va dispune de spațiu suficient pentru a găzdui o varietate de laboratoare și facilități de cercetare. Această dimensiune generoasă oferă flexibilitate pentru dezvoltarea cercetărilor și a proiectelor tehnologice complexe.
  2. Laboratoare de înaltă performanță: Cele 30 de laboratoare din cadrul institutului vor fi dotate cu echipamente de înaltă performanță necesare pentru cercetarea și dezvoltarea în domeniul Inteligenței Artificiale. Acestea includ calculatoare puternice, servere, echipamente de testare și simulare.
  3. Săli de suport și conferințe: Cele 15 săli de suport pot oferi spațiu pentru pregătire, colaborare și dezvoltare profesională pentru cercetători și studenți. Sălile de conferințe vor facilita evenimente academice și discuții în domeniul Inteligenței Artificiale.
  4. Acces la expertiză internațională: Dotarea cu echipamente de ultimă generație și facilitățile moderne pot atrage experți și cercetători din întreaga lume pentru a contribui la proiectele și cercetările din cadrul institutului.
  5. Impact asupra comunității locale: Acest institut va aduce nu doar beneficii în domeniul cercetării, ci și în ceea ce privește dezvoltarea economică și crearea de locuri de muncă în comunitatea locală.

Prin această inițiativă ambițioasă, Cluj-Napoca și România își demonstrează angajamentul pentru tehnologia de vârf și cercetarea în domeniul Inteligenței Artificiale, contribuind la creșterea competitivității la nivel național și internațional în acest domeniu în continuă dezvoltare.

cluj napoca institut ai

„Va fi un loc de dezvoltare a unor proiecte majore de cercetare în acest domeniu. Aici mă refer la domeniul de medicină, cyborg security, robotică, automatic, blockchain și așa mai departe”, susține Vasile Țopa, rector Universitatea Tehnică Cluj-Napoca.

În laboratoare se vor experimenta prototipuri în diverse domenii. De pildă, Diagnosticarea Medicală Inteligentă va fi testată pentru automatizare extinsă în fabricație.

„Acest centru va permite cercetare de top prin infrastructura care va fi pusă la dispoziție și sigur și prin crearea unui cadru pentru resursă umană de calitate. Noi sperăm să ajungem la un astfel de nivel să existe interes și din partea comunității internaționale”, spune Florin Oniga, profesor departament Calculatoare Universitatea Tehnică Cluj-Napoca.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *