ActualitateInternaționalJustiție

Kremlinul strânge controlul asupra presei străine

Kremlinul își extinde atacurile asupra jurnaliștilor occidentali, acuzându-i de difuzarea de informații false și colaborare cu opozanții

Într-o nouă escaladare a represiunii asupra presei străine, Rusia a efectuat o serie de arestări ale jurnaliștilor occidentali, acuzându-i de difuzarea de informații false și colaborare cu opozanții politici, inclusiv cu echipa disidentului Alexei Navalny.

Dupa cum ne informează El Pais, într-un interval de doar trei zile, cel puțin trei jurnaliști ruși din presa occidentală și din agențiile de presă considerate „neprietenoase” de Kremlin au fost arestați în diverse locații din Rusia. Printre aceștia se numără Serghei Mingazov de la Forbes, Serghei Karelin și Konstantin Gabov de la Associated Press și, respectiv, Reuters.

Reporterii acuzați de difuzarea de informații false și colaborare cu Navalny

Serghei Mingazov, reporter pentru ediția rusă a revistei americane Forbes, a fost arestat la domiciliul său în orașul siberian Khabarovsk, fiind acuzat de discreditarea acțiunilor armatei ruse în Ucraina. Autoritățile l-au acuzat că a împărtășit informații despre masacrul de la Bucha.

Totodată, Konstantin Gabov și Serghei Karelin, jurnaliști de la Associated Press și, respectiv, Reuters, au fost reținuți sub acuzația de colaborare cu echipa disidentului rus Alexei Navalny. Aceștia au fost acuzați de „extremism” și sunt în prezent ținuți în arest pentru o perioadă de cel puțin două luni.

Cenzură și acuzații absurde

Actele de acuzare formulate împotriva jurnaliștilor includ acuzații grave, precum difuzarea de informații false cu privire la acțiunile armatei ruse și colaborarea cu organizațiile considerate „extremiste” de către Kremlin. Aceste acuzații ridicole sunt percepute de mulți observatori ca fiind o tentativă clară de a suprima libertatea presei și de a impune o cenzură tot mai strictă asupra informațiilor care ajung la public.

Serghei Mingazov a fost acuzat în conformitate cu articolul 207.3 din Codul penal rus, care prevede pedepse severe pentru difuzarea de informații false care ar putea incita ură sau ostilitate față de instituțiile rusești. Mingazov riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la zece ani pentru presupusele sale activități de discreditare a armatei ruse.

Represiunea continuă asupra presei independente

Aceste arestări recente se încadrează într-un trend mai amplu de represiune asupra presei independente și a jurnaliștilor străini din Rusia. În ultimul an, mai mulți corespondenți occidentali au fost expulzați sau arestați sub diverse acuzații, iar unele organizații media străine au fost declarate „indezirabile” de către autoritățile ruse.

Această represiune în creștere subliniază deteriorarea rapidă a libertății presei în Rusia și pune în pericol capacitatea jurnaliștilor de a raporta obiectiv și de a informa publicul despre evenimentele din țară și din străinătate.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.