Politică

Kim Jong-un este așteptat cu brațele deschise în Rusia

Kremlinul a anunțat oficial vizita lui Kim Jong-un în Rusia. Occidentul este îngrijorat că liderul nord-coreean va oferi sprijin militar președintelui Vladimir Putin în Ucraina.

Putin îl invită pe Kim Jong-un în Rusia

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că sunt planificate negocieri între delegațiile celor două țări, precum și o întâlnire între Putin și Kim, „dacă va fi necesar”, informează agenția de presă rusească Ria.

„Tovarășul Kim Jong-un se va întâlni cu tovarășul Putin în cadrul unui summit”, a raportat KCNA, agenție de presă nord-coreeană, care a mai adăugat că vizita lui Kim în Rusia se va întâmpla „curând”.

Oficialii americani au declarat în urmă cu o săptămână că potențialele vânzări de arme din Coreea de Nord către Moscova au fost discutate atunci când ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu, a vizitat Pyongyang la începutul acestei veri și că astfel de discuții vor continua.

Kremlinul și presa de stat nord-coreeană păstraseră tăcerea înainte de vizită. Ultima dată când liderii celor două țări s-au întâlnit a fost în 2019, când Putin l-a găzduit pe Kim în orașul Vladivostok.

Presa de stat rusă a relatat luni, 11 septembrie, că Putin a sosit la Vladivostok, care se află la aproape 430 de mile nord-est de Pyongyang, pentru a lua parte la Forumul Economic Estic al Rusiei din această săptămână.

În timp ce Ucraina cere susținerea aliaților săi occidentali, Moscova așteaptă ajutor de la adversarii SUA, Iran și Coreea de Nord, mai exact noi livrări de armament care să susțină bombardamentele sale neîncetate asupra orașelor ucrainene.

Casa Albă a precizat luna trecută că negocierile dintre Coreea de Nord și Rusia „avansează în mod activ”, iar cei doi lideri au făcut schimb de scrisori prin care se angajau să își intensifice cooperarea. În cazul în care Pyongyang și Moscova sunt de acord să coopereze, ar încălca mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, precizează NBC News.

Kim și Putin și-au redus amândoi rarele apariții internaționale, mai ales liderul rus, după ce a devenit subiectul unui mandat de arestare din partea Curții Penale Internaționale pentru presupusa deportare ilegală a copiilor ucraineni.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *