Politică

Junta militară din Niger acuză Franța de plănuirea mai multor atacuri pentru eliberarea lui Bazoum, îndepărtat de la putere săptămâna trecută

Junta militară din Niger, care săptămâna trecută a reușit îndepărtarea de la putere a președintelui Mohamed Bazoum, a declarat luni că guvernul răsturnat ar fi permis Franței efectuarea mai multor lovituri la președinție pentru a încerca să-l elibereze pe Bazoum, informează Reuters.

Franța condamnă lovitura de stat

Bazoum se află în prezent închis în palatul prezidențial, iar junta militară a avertizat anterior puterile străine că orice încercare de extragere a acestuia se va încheia cu vărsare de sânge și haos.

Colonelul Amadou Abdramane este unul dintre principalii autori ai loviturii de stat, iar acesta a declarat la televiziunea de stat că autorizația care îi permite Franței să intervină în politica nigeriană a fost semnată de ministrul afacerilor externe din Niger, Hassoumi Massoudou, în calitate de prim-ministru.

După această declarație, Massoudou nu a mai putut fi contactat. Lovitura de stat este condamnată de francezi, simultan cerându-se repunerea în funcție a lui Bazoum, însă nu și-au exprimat încă intenția de a interveni militar.

Sentimentele anti-franceze din regiune

În ultimul deceniu, Franța a avut în permanență trupe în regiune, ce au avut ca scop combaterea unei insurgențe islamiste, dar din ce în ce mai mulți localnici sunt de părere că fostul conducător colonial nu trebuie să mai intervină în afacerile lor. Mali, Burkina Faso și Niger sunt trei state vecine în care s-au întâmplat mai multe lovituri de stat militare în ultimii doi ani, toate având la bază sentimente anti-franceze.

Nigerul a avut o importanță semnificativă în timpul campaniilor occidentale împotriva insurgenților legați de Al Qaeda și de Statul Islamic în Sahel, iar mai mulți experți speculează că lovitura de stat ar putea duce la creșterea influenței rusești în regiune, în timp ce le-ar permite insurgenților să se extindă.

Duminică, ambasada Franței din Niamey, capitala Nigerului, a fost atacată de susținători ai juntei care au și ars mai multe steaguri franceze. De asemenea, junta a acuzat Franța că a tras asupra protestatarilor, rănind șase persoane.

Emmanuel Macron, președintele Franței, a declarat că orice atac asupra intereselor franceze din Niger va fi întâmpinat cu un „răspuns rapid și intransigent”.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *