Mediu

Japonia va deversa în Pacific apa radioactivă de la Fukushima

Japonia va deversa joi, 24 august, în Pacific, apa de la Fukushima, care este încă radioactivă, deși a fost filtrată anterior de deșeuri. Procedura este condamnată de țările vecine și pescari.

Japonia criticată pentru eliberarea de apă radioactivă în Pacific

Japonia a declarat că va începe să elibereze peste un milion de tone de apă radioactivă, tratată, de la centrala nucleară devastată de la Fukushima, pe 24 august, în ciuda îngrijorărilor exprimate de țările vecine, printre care China, și de comunitățile locale de pescari, informează Al Jazeera.

Planul a aprobat în urmă cu doi ani de guvernul japonez și este considerat crucial pentru dezafectarea centralei nucleare, distrusă de tsunamiul din martie 2011.

În urma dezastrului, apa folosită pentru răcirea reactoarelor a fost depozitată la fața locului, iar operatorul centralei, Tokyo Electric Power Co (Tepco), nu mai are spațiu pentru a o păstra.

Premierul Fumio Kishida a declarat marți că a cerut Tepco să se „pregătească rapid” pentru deversarea apei, așteptându-se ca procedura să înceapă „pe 24 august, dacă condițiile meteorologice permit acest lucru”.

Planul Japoniei a fost aprobat de organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite, iar Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că eliberarea apei este sigură, adăugând că aceasta respectă standardele internaționale și că efectul asupra oamenilor și mediului este „neglijabil”.

China condamnă procedura de deversare

China se opune acestui plan exprimându-și neîncrederea prin purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, care a acuzat marți Japonia că plănuiește să „deverseze în mod arbitrar apă contaminată nuclear”.

„Oceanul este proprietatea comună a întregii omeniri, nu un loc în care Japonia să arunce în mod arbitrar apă contaminată nuclear”, a specificat Wenbin, adăugând că Beijingul va lua „măsurile necesare pentru a proteja mediul marin, siguranța alimentară și sănătatea publică”.

Apa a fost diluată și filtrată pentru a elimina substanțele radioactive. Într-adevăr, au rămas urme de tritiu, un izotop al hidrogenului care este dificil de separat din apă, însă Tepco garantează că apa este diluată până la niveluri de tritiu mult sub cele aprobate la nivel internațional.

Deversarea apei va fi făcută în oceanul Pacific, în largul coastei de nord-est a Japoniei, la o rată maximă de 500.000 de litri (aproximativ 110.000 de galoane) pe zi.

Tony Hooker, un expert în domeniul nuclear de la Universitatea din Adelaide, Australia, contrazice și el vocile care se opun eliberării apei din cauza nivelului de tritiu prezent în aceasta.

„Tritiul a fost eliberat (n.r.- de centralele nucleare) timp de zeci de ani, fără a fi sesizat vreun efect negativ asupra mediului sau sănătății”, a declarat Hooker pentru agenția de presă AFP.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *