Internațional

ISIS își asumă responsabilitatea pentru atacul de la Moscova

Moscova a fost atacată! Este vorba despre o sală de concerte unde se aflau mai mulți civili, iar ISIS a revendicat atacul. Până la ora actuală, s-au înregistrat peste 100 de răniți și 40 de morți. Potrivit presei internaționale, se pare că mai mulți bărbați camuflați au tras în civilii aflați în Crocus City Hall, pe 22 martie.

ISIS revendică atacul de la Moscova

ISIS a revendicat atacul, postând un mesaj pe canalul Telegram. Oficialii de la Kremlin nu au acuzat, încă, în mod oficial pe nimeni de această tragedie soldată cu cel puțin 40 de morți și peste 100 de răniți.

În trecut, gruparea militantă sunită Stat Islamic a mai revendicat atacuri cu care nu avea nicio legătură.

Combatanţi ai SI „au atacat o mare adunare (…) în împrejurimile capitalei ruse Moscova”, a transmis gruparea teroristă pe unul dintre conturile sale de pe Telegram, potrivit France Presse.

Americanii i-au avertizat pe ruși încă de la începutul lunii

Casa Albă a transmis că Statele Unite au avertizat Rusia în luna martie cu privire la posibile atacuri teroriste ce ar putea viza „mari adunări” la Moscova. Deși acest avertisment a fost emis înainte de evenimentul tragic, nu există informații că atacul este legat de războiul din Ucraina, potrivit consilierului pe probleme de securitate al Casei Albe.

Avertizarea dată Rusiei în începutul lunii martie a vizat posibilitatea unui atac terorist în capitala Moscova, ce ar putea să vizeze zonele cu aglomerări mari de oameni. Deși detaliile exacte ale amenințării nu au fost făcute publice, se pare că aceasta a fost suficient de serioasă încât autoritățile americane au considerat necesar să o transmită partenerilor lor ruși.

Cu toate acestea, până în prezent nu s-a confirmat existența unei legături directe între avertismentul emis și atentatul care a avut loc recent în Moscova. Ancheta este încă în desfășurare pentru a stabili motivele și circumstanțele exacte ale atacului.

„Imaginile sunt oribile și greu de urmărit. Și, evident, gândurile noastre merg către victimele acestui atac groaznic.  Departamentul de Stat, ambasada noastră de acolo a lansat un anunț către toți americanii de la Moscova pentru a evita adunările mari, evident mall-urile, orice de genul ăsta, doar pentru propria lor siguranță. Ar trebui să rămână acolo unde sunt și să rămână în legătură cu Departamentul de Stat pentru orice actualizări și informații suplimentare”, a declarat John Kirby, consilierul pentru securitate națională la Casa Albă.

FSB (serviciile de securitate ruse) a transmis că a reținut cei cinci atacatori. Potrivit FSB, se pare că 11 persoane ar fi implicate în această tragedie, iar toate persoanele implicate sunt reținute și audiate.

Toate statele sunt alături de Rusia în aceste momente cumplite, inclusiv Americanii și Republica Moldova. Chiar și Maia Sandu a transmis un mesaj de condoleanțe:

”Condoleanţe tuturor familiilor celor decedaţi în atacul terorist de la Moscova. Moldova condamnă terorismul şi orice act de violenţă împotriva civililor, a oamenilor nevinovaţi”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, Maia Sandu.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

.