Internațional

În New York găsești restaurantul care are o singură masă

Bucătarul șef Ayo Balogun introduce bucătăria nigeriană nord-centrală în America. Și cu doar o masă, restaurant premiat este rezervat luni de zile, notează BBC.

LIVING ERA BANNER

Când Ayo Balogun era adolescent și își petrecea vara gătind alături de bunica sa în statul Kwara din vestul Nigeriei, unchiul său l-a dus într-o noapte în capitala țării, Lagos, petrecând timp în tot felul de restaurante, de la baruri obscure la cluburi elegante.

„A fost doar o noapte”

„A fost doar o noapte. Și de atunci încerc să reconstitui acea seară. Este ca și cum tot timpul ai fi în căutarea acelei experiențe”, a spus el.

Acum în Brooklyn, după ce s-a mutat în SUA în 1998, Balogun este bucătarul „Dept of Culture”, unul dintre cele mai populare restaurante noi din New York, lăudat pentru atmosfera sa caldă, felurile de mâncare pline de iubire.

Micul restaurant situat într-un fost salon de coafură a fost inclus în lista celor mai bune restaurante noi din 2022 de Eater și a fost nominalizat pentru prestigioasele Premii ale Fundației James Beard.

„Dept of Culture” s-a deschis în urmă cu doar un an în cartierul Brooklyn din Bedford-Stuyvesant, nu departe de fostul local Civil Service Cafe, unde Balogun a organizat primele sale cine pop-up în timpul pandemiei.

Deși mic, „Dept of Culture” are doar o masă și o tejghea cu patru taburete. Poate găzdui doar 16 persoane pe seară și este rezervat cu luni de zile înainte. Restaurantul, care are un meniu fix, permite oaspeților să aducă propriile băuturi și să împartă masa și chiar mai mult de o sticlă pe care au adus-o de acasă.

Într-una dintre seri, un fel de mâncare numit asaro, un terci cu textură delicioasă făcut din două tipuri de ignam – cartof dulce și tubercul de ignam alb – și servit cu creveți afumați și crawfish pentru un pic mai multă aromă, a fost vedeta acelei săptămâni. Tatăl lui Balogun l-a mâncat când era școlar în anii 1950, dar Balogun însuși nu l-a plăcut când era copil.

„Mă face să mă gândesc la Agatha Christie”

„Acum, m-am trezit mâncând-o tot timpul”, a explicat el. „Mă face să mă gândesc la Agatha Christie și la televizor, momentele acelea după ce mă întorceam de la școală.”

Pentru oaspeții care nu sunt obișnuiți cu bucătăria nigeriană, este un fel de mâncare care reușește să fie atât reconfortant, cât și familiar, chiar dacă nu l-ați mai încercat niciodată.

Al doilea fel de mâncare, iyán – un yam pisat servit cu pește afumat, efo (spanac), egusi (semințe de pepene fermentate) și iru (roșcove) – a avut o textură elastică mult mai neașteptată.

„Este ca o mâncare pentru bătrâni”, a glumit Balogun.

Atunci când vorbește despre mâncarea sa, Balogun nu numai că împărtășește povești despre țara sa – despre care spune că este „cea mai frumoasă din lume” -, ci și ține să rostească mai întâi orice nume de ingredient în limba yoruba.

De exemplu, atunci când prezintă supa sa picantă de piper din carne de capră, Balogun silabisește numele piperului. „Este rodo. R-O-D-O”, a spus el. De aici vine și numele de „Dept of Culture” (n.r. „Departamentul de Cultură”).

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

.