ActualitatePolitică

Imunitate pe viață pentru Alexander Lukaşenko

Preşedintele Belarusului, Alexander Lukaşenko, a semnat o lege controversată care îi conferă imunitate pe viaţă față de anchetarea penală, deschizând calea spre consolidarea şi mai accentuată a puterii sale. Această măsură, care teoretic ar trebui să se aplice oricărui fost preşedinte şi membrilor familiilor lor, este văzută de critici ca fiind menită să ofere avantaje exclusiv lui Lukaşenko, care a condus cu mână de fier Belarusul timp de aproape 30 de ani.

În plus faţă de imunitatea pe viaţă, noua lege interzice liderilor opoziţiei care trăiesc în exil să candideze la viitoarele alegeri prezidenţiale. Acest aspect are potențialul de a elimina orice competiție semnificativă la alegerile prezidențiale programate pentru 2025.

Criticii susțin că această mișcare este îndreptată împotriva democrației și că vizează înăsprirea controlului asupra opoziției și limitarea oricărei posibilități de schimbare la vârful statului. Cu toate acestea, Lukaşenko continuă să îşi consolideze poziţia politică în pofida presiunilor interne şi internaționale.

Legea semnată de președintele belarus Alexander Lukaşenko aduce schimbări semnificative în sistemul electoral, punând sub semnul întrebării posibilitatea alegerea liderilor opoziției și întărind controlul său asupra puterii. Această mișcare survine în contextul protestelor masive care au zguduit Belarusul în urma realegerii controversate a lui Lukaşenko în august 2020, considerată frauduloasă de către opoziție și Occident.

Legea impune cerințe severe pentru candidații la președinție, făcând aproape imposibilă participarea liderilor opoziției care au fugit în țările învecinate în ultimii ani. Potrivit noilor reguli, doar cetățenii belaruși care au locuit permanent în țară pentru cel puțin 20 de ani și nu au avut niciodată un permis de reședință în altă țară pot candida.

Această restricție drastică elimină potențialii candidați opozanți și arată efortul autorităților de a împiedica orice schimbare în peisajul politic.

Protestele din 2020 au fost marcate de reprimări severe, cu peste 35.000 de persoane reținute, iar legea nou semnată arată îngrijorări cu privire la restricțiile severe asupra democrației și drepturilor politice în Belarus.

Legea mai arată că preşedintele şi membrii familiei sale vor primi protecţie de stat de viaţă, îngrijiri medicale, asigurări de viaţă şi de sănătate. După demisie, preşedintele ar deveni, de asemenea, un membru permanent, pe viaţă, al camerei superioare a Parlamentului.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

.