ActualitateArtă

„Hristos batjocorit” se eliberează din bucătărie și se îndreaptă spre Luvru

Într-o întorsătură de evenimente care face ca orice dramă de artă să pară un episod dintr-un sitcom franțuzesc, o capodoperă dispărută de secole și-a găsit drumul spre Luvru din cea mai neașteptată locație: bucătăria unei franțuzoaice din orașul Compiegne, relatează UPI.

LIVING ERA BANNER

„Hristos batjocorit”, o bijuterie artistică de 10 inci pe 8 inci, creată de maestrul florentin Cimabue, sau Cenni di Pepo, a fost scoasă din anonimat în 2019, când o bunica curajoasă a hotărât să-și evalueze comorile de bucătărie. Și cine ar fi crezut că, printre vasele și tigăile uzate, se va ascunde o comoară de valoare inestimabilă?

Cimabue, bunicuța și licitația!

Tabloul, care a ajuns să fie evaluat la aproximativ 26,8 milioane de dolari la o licitație, a devenit rapid subiectul unei controversate bătălii culturale. Guvernul francez a intervenit, declarându-l o „comoară națională” și interzicând exportul. Cu toate acestea, nici o regulă nu poate ține departe un Cimabue de drumul său către glorie.

Rima Abdul Malak, ministrul francez al culturii și Laurence des Cars, șefa Louvre, au anunțat triumfători că tabloul va ajunge în cele din urmă la casa lui naturală, Luvru! Cu un zâmbet care sugerează o victorie culturală, cei doi oficiali au dezvăluit că guvernul francez a achiziționat „Hristos batjocorit” de la norocosul câștigător al licitației.

Acum, cu bucurie și aplauze, Franța se pregătește să îl primească pe Cimabue înapoi în sânul său cultural. „Hristos batjocorit” și o altă operă semnată de artist, „Maestà”, vor străluci într-o expoziție grandioasă la Luvru, prevăzută să se deschidă în 2025.

Se pare că destinul artistic al tabloului a fost să scape din bucătăria unei bunici și să-și regăsească gloria într-un cadru mult mai impunător. Arte și farfurii, un amestec savuros!

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

.