Film

Hollywood: Șcenariștii greviști ajung la un acord provizoriu cu studiourile de film și televiziune

Sindicatul șcenariștilor spune că noul acord este „excepțional”, cu „câștiguri și protecții semnificative pentru șcenariști”.

LIVING ERA BANNER

Șcenariștii ajung la un acord provizoriu cu studiourile de film și televiziune

W.G.A. a ajuns duminică la un acord provizoriu cu studiourile de film și televiziune, care ar pune capăt unei greve de aproape cinci luni și ar face ca Hollywood-ul să se relanseze, relatează New York Post.

Un e-mail al membrilor W.G.A., trimis duminică, informează reprezentanții sindicatului că s-a ajuns la un nou acord provizoriu pe trei ani.

„Ceea ce am câștigat în acest contract, mai ales tot ceea ce am câștigat din 2 mai, se datorează dorinței acestor membri de a-și exercita puterea, de a-și demonstra solidaritatea, de a merge cot la cot, de a îndura durerea și incertitudinea din ultimele 146 de zile”, se arată în e-mailul comitetului de negociere al W.G.A., potrivit mesajului postat pe rețelele de socializare.

De ce au intrat în grevă șcenariștii?

La fiecare trei ani,  Writers Guild of America reprezintă scenariștii de televiziune și film pentru a negocia un nou contract cu marile studiouri de la Hollywood. Negocierile de data aceasta se așteptau de mult timp să fie încrâncenate.

Producția de televiziune a crescut rapid în ultimul deceniu, în condițiile în care companiile media au investit miliarde în serviciile de streaming. Dar șcenariștii au spus că remunerația lor a stagnat. Liderii W.G.A. au spus că sistemul actual este defect, susținând că „supraviețuirea scrisului ca profesie este în joc în această negociere”.

Ce presupune acest acord?

Săptămâna trecută au existat semne că greva, care a blocat Hollywood-ul timp de 146 de zile, părea să se apropie de final, atunci când Writers Guild of America și Alliance of Motion Picture and Television Producers au emis o declarație comună prin care anunțau că au reluat negocierile.

Alianța reprezintă studiourile, serviciile de streaming și producătorii în cadrul negocierilor.

Șefii studiourilor de top s-au întâlnit miercuri cu liderii sindicali. Au fost prezenți directorul general al Disney, Robert Iger, directorul general al Warner Bros. Discovery, David Zaslav, co-directorul executiv al Netflix, Ted Sarandos, și președintele studiourilor NBCUniversal, Donna Langley, o sursă declarând pentru Reuters că ședința a fost „încurajatoare”.

Writers Guild of America (W.G.A.) reprezintă aproximativ 11.000 de scenariști din domeniul filmului și al televiziunii. Membrii săi au părăsit locul de muncă pe 2 mai din cauza unor probleme legate de salarii, mărimea personalului și utilizarea inteligenței artificiale pentru a scrie scenarii.

Deoarece contractul nu a fost definitivat, termenii înțelegerii nu au fost dezvăluiți inca.

Consiliul de administrație al breslei și membrii acesteia trebuie să semneze acordul înainte ca greva să se încheie.

Scenariștii au fost informați de conducere că greva nu s-a încheiat în ciuda acordului provizoriu încheiat și că nimeni nu ar trebui să se întoarcă la muncă până când nu primesc undă verde. Pichetarea a fost însă suspendată imediat.

De ce nu s-au încheiat grevele?

În timp ce un grup de angajați de la Hollywood s-ar putea întoarce curând la muncă, membrii sindicatului actorilor, Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists, au rămas în grevă.

Aproximativ 65.000 de actori de film și televiziune s-au alăturat grevei șcenaristilor pe 14 iulie, aducând un plus de vedete și o energie nouă în lupta pentru salarii mai bune, beneficii și siguranța locului de muncă.

Eforturile lor comune au dat roade, dovedindu-se de bun augur alianța ambelor grupuri pentru prima dată intr-o grevă împreună din 1960.

Sindicatul actorilor și studiourile de la Hollywood nu au reluat încă discuțiile contractuale, breasla actorilor îndemnând „directorii executivi ai studiourilor și streamerilor și Alianța producătorilor de film și televiziune (AMPTP) să se întoarcă la masa negocierilor și să încheie un acord corect pe care membrii noștri îl merită și îl cer”.

O încetare prelungită a producției i-ar putea afecta pe toți cei care contribuie la susținerea producției, cum ar fi șoferii, curățătorii, furnizorii de servicii de catering, tâmplarii și muncitorii din depozitele de cherestea. În timpul grevei din 2007, care a durat 100 de zile, economia Los Angeles-ului a fost afectată cu aproximativ 2,1 miliarde de dolari.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *