ActualitatePolitică

Guvernul adoptă schimbări importante în asigurarea vehiculelor electrice și plafonează prețurile RCA

Proiectul de lege vizează extinderea asigurării obligatorii și stabilirea limitelor de răspundere, oferind protecție crescută participanților la trafic.

În cadrul ședinței de Guvern de vineri, purtătorul de cuvânt, Mihai Constantin, a anunțat adoptarea unui proiect de lege ce impune asigurarea obligatorie pentru trotinetele și bicicletele electrice. Această decizie urmărește să reglementeze în mod eficient asigurarea vehiculelor electrice, incluzând și cele care nu necesită înmatriculare sau înregistrare conform legislației naționale, informează News.ro.

Schimbări semnificative în asigurarea vehiculelor electrice

Proiectul de lege aduce modificări semnificative în domeniul asigurărilor obligatorii pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, transpunând legislația europeană revizuită în acest sens. O schimbare importantă se referă la redefinirea noțiunii de „vehicul” supus obligativității de asigurare RCA, extinzându-se acum și asupra trotinetelor electrice, bicicletelor electrice și altor vehicule similare.

De asemenea, proiectul stabilește limite minime de răspundere acoperite prin asigurarea RCA, conform reglementărilor europene. Astfel, limita de despăgubire pentru prejudicii materiale în același accident este fixată la 6.434.740 lei, în timp ce pentru vătămări corporale și decese, limita ajunge la 31.926.210 lei. Aceste măsuri vizează asigurarea unei protecții adecvate pentru toți participanții la trafic.

Control eficient al asigurării RCA

În ceea ce privește controlul asigurării RCA, se vor permite dispozitive electronice de control în trafic, respectând legislația GDPR și fără necesitatea opririi vehiculelor. De asemenea, proiectul introduce un tipizat standard la nivel european pentru atestarea istoricului daunelor acoperite de RCA ale asiguratului.

Totodată, se fac precizări privind excepțiile de la obligativitatea de asigurare. Vehiculele retrase temporar sau permanent din circulație și cele interzise vor fi scutite, la fel și fotoliile rulante sau vehiculele similare utilizate exclusiv de persoane cu dizabilități fizice locomotorii. Excepții se fac și pentru vehiculele implicate în evenimente și activități sportive cu motor, cu condiția ca organizatorul să ofere o asigurare sau o garanție alternativă.

Plafonarea prețurilor RCA pe 2024 extinsă la 3 luni

Într-o rectificare importantă, s-a anunțat că plafonarea prețului la polițele RCA pentru anul 2024 va fi de 3 luni, nu de 6 luni, așa cum fusese inițial comunicat. Această măsură va fi menținută și extinsă în module de câte 3 luni, în funcție de necesitățile pieței și reglementării acesteia.

Proiectul de lege adoptat de Guvern urmează să fie transmis spre dezbatere și aprobare în Parlamentul României, marcând un pas important în adaptarea legislației la noile realități ale mobilității urbane și a tehnologiilor electrice.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.