Internațional

Grecia devine prima țară majoritar creștin-ortodoxă care a legalizat căsătoriile între persoane de același sex

Grecia scrie istorie! A devenit prima țară majoritar creștin-ortodoxă care a legalizat căsătoriile între persoane de același sex. Decizia a stârnit însă controverse în țară, iar susținătorii Bisericii Ortodoxe au organizat un protest în capitala Atena. Parlamentul a adoptat legea cu 176 de voturi pentru și 76 împotrivă. Această schimbare deschide drumul pentru cuplurile de același sex să adopte legal copii, marcând un moment istoric pentru drepturile LGBTQ+ în Grecia.

LIVING ERA BANNER

După votul de joi din parlament, în urma căruia s-a aprobat cu 176-76 legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, cuplurile LGBTQ+ din Grecia vor putea acum să adopte legal copii. Premierul Kyriakos Mitsotakis a salutat această schimbare ca fiind una care va „aboli o gravă inegalitate”, conform BBC.

Totuși, decizia a divizat profund țara, iar susținătorii Bisericii Ortodoxe au organizat un protest în Atena. La nivel global, 15 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au legalizat deja căsătoriile între persoane de același sex, iar în total, 35 de țări din întreaga lume permit căsătoriile LGBTQ+.

Moment istoric în Grecia

Pentru Konstantinos Androulakis, un grec în vârstă de 46 de ani, căsătorit cu Michael în Marea Britanie și tatăl a doi copii de 6 și 11 ani, această decizie reprezintă „un moment istoric” pentru Grecia.

„Este un pas important”, a declarat acest consultant londonez pentru AFP, exprimându-și speranța că în viitor „drepturile persoanelor LGBTQ+ se vor îmbunătăți în Grecia în general.

Cu toate acestea, unii și-au exprimat dezamăgirea față de faptul că proiectul de lege nu a inclus recunoașterea maternității de substituție (GPA) pentru cuplurile homosexuale.

În ultimele săptămâni, cea mai mare parte a dezbaterii aprinse din țară s-a concentrat pe problema paternității între persoanele de același sex.

Sondajele de opinie au arătat că grecii sunt în general în favoarea căsătoriilor între persoane de același sex, dar se opun adopției de către cuplurile de același sex, noează HotNews.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

.