Sănătate

Grecia are cea mai scăzută rată a natalității din Europa

Grecia se confruntă cu o criză demografică de proporții, țara având cea mai scăzută rată a natalității din Europa. Situația a atins proporții alarmante, numărul deceselor fiind semnificativ mai mare decât cel al nașterilor.

Criza demografică din Grecia

În 2010, Grecia a înregistrat 114.766 de nașteri și 109.084 de decese, dar cifrele s-au schimbat dramatic în decursul unui deceniu, iar în 2020, Grecia a raportat doar 84.717 nașteri, dar un număr impresionant de 131.084 decese. Această tendință a dus la un declin semnificativ al populației.

Profesorul Nektarios Miltiadis, șeful grupului de cercetare care se ocupă de „îmbătrânirea sănătoasă și activă în Grecia” la Universitatea din Pireu, susține că problema îmbătrânirii populației nu este specifică doar Greciei, ci afectează atât țările occidentale, cât și pe cele în curs de dezvoltare, potrivit Greek Reporter.

Progresele în medicină, îmbunătățirea nevelului de trai și a obiceiurilor alimentare au contribuit la creșterea speranței de viață, însă acest lucru aduce în discuție noi provocări, deoarece țările se confruntă acum cu o populație îmbătrânită și cu o rată a natalității în scădere, așa cum s-a văzut în cazul crizei demografice din Grecia.

Problema demografică specifică a fost observată de mai multe decenii în Grecia. Faye Makandasis, directorul de cercetare al Dianeosis, a remarcat indicatorii de fertilitate în scădere începând cu 1940, care provin din generațiile trecute.

În căutarea unor soluții, experții își îndreaptă privirile către țări precum Suedia și Franța. Aceste țări au reușit să-și stimuleze cu succes ratele de fertilitate prin implementarea unor măsuri de sprijinire a cuplurilor tinere din punct de vedere social, profesional și economic. Printre acestea se numără concediul parental flexibil și stimulente financiare pentru a avea copii.

Ca răspuns la criza demografică, Centrul Național pentru Cercetare Socială (EKKE), din Grecia, a propus câteva măsuri măsuri, printre care: consolidarea alocațiilor pentru copii, acordarea de prime pentru mamele sub treizeci de ani și încurajarea participării active a taților la îngrijirea copiilor.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *