ActualitateMediu

Giganții financiari americani se retrag din coaliția Climate Action 100+, sub presiunile politice

JPMorgan, BlackRock, State Street și Pimco își ajustează angajamentele în lupta împotriva schimbărilor climatice în contextul creșterii presiunilor politice și de reglementare.

Patru dintre cei mai mari giganți financiari din Statele Unite, JPMorgan, BlackRock, State Street și Pimco, au luat decizia de a se retrage sau de a-și reduce implicarea în cadrul Climate Action 100+, cea mai extinsă coaliție globală de investitori și companii luptând pentru reducerea emisiilor și combaterea încălzirii globale. Această mișcare strategică vine pe fondul intensificării presiunilor politice și de reglementare asupra criteriilor de investiții sustenabile, cunoscute sub denumirea de ESG (mediu, social și guvernanță), relatează El Pais.

Opiniile cu privire la practicile de sustenabilitate și ESG, în special cele legate de schimbările climatice, au devenit subiecte politice controversate, iar presiunea exercitată de politicieni, în special de către republicani, a determinat retragerea acestor giganți financiari din Climate Action 100+. În conformitate cu raportul anual prezentat Comisiei americane pentru valori mobiliare și burse (SEC), State Street a subliniat că riscul de reputație este crescut într-un mediu în care aceste aspecte devin subiect de dezbatere politică.

Reacții mixte: Politicieni, activiști și critici față de retragerea giganților financiari

Lupta ideologică și politică în Statele Unite cu privire la criteriile ESG a atins noi cote, cu republicani care exercită presiuni împotriva acestor criterii pe mai multe fronturi. O propunere recentă în statul New Hampshire a vizat chiar incriminarea acestor criterii în anumite circumstanțe. În plus, unii membri ai Congresului, precum președintele Comisiei juridice a Camerei Reprezentanților, Jim Jordan, au adresat scrisori directorilor celor patru giganți financiari, cerând explicații cu privire la practicile ESG și sugerând încălcarea legislației antitrust prin acorduri coluzive.

Aproximativ 700 de investitori fac parte din Climate Action 100+, iar retragerea acestor patru giganți, care reprezintă aproximativ 20% din total, indică o schimbare semnificativă în dinamica coaliției. Cu toate acestea, retragerea nu înseamnă abandonarea angajamentului față de combaterea schimbărilor climatice, ci mai degrabă o disociere de liniile directoare impuse de grup. Climate Action 100+ a actualizat recent orientările sale pentru a încuraja investitorii să fie mai activi în eforturile lor de reducere a emisiilor.

Diviziunile politice au stârnit reacții mixte. Jim Jordan a salutat deciziile celor de la JPMorgan și State Street ca fiind „mari victorii pentru libertate și economia americană”, susținând renunțarea la acțiuni ESG coluzive. În contrast, controlorul orașului New York, Brad Lander, a criticat deciziile, afirmând că aceste mari instituții financiare nu își îndeplinesc datoria față de Climate Action 100+ și pun în pericol active de miliarde de dolari ale clienților lor.

Lander a subliniat faptul că riscul climatic este un risc financiar, iar retragerea acestor instituții financiare de la Climate Action 100+ reprezintă o capitulare în fața presiunilor politice ale celor care neagă schimbările climatice. În special, BlackRock a fost criticată, având în vedere angajamentele anterioare ale șefului său, Larry Fink, în sprijinul luptei împotriva schimbărilor climatice.

Implicații globale: Divergențe între SUA și Europa în privința criteriilor ESG

O altă problemă semnificativă pentru marile firme de investiții este reprezentată de diferențele de percepție și reglementare dintre Statele Unite și Europa în ceea ce privește criteriile ESG. State Street recunoaște că așteptările privind aspectele legate de sustenabilitate sau ESG pot varia semnificativ între Statele Unite și restul lumii, complicând eforturile lor de a gestiona riscurile la nivel global.

În concluzie, retragerea sau reducerea implicării celor patru giganți financiari în Climate Action 100+ indică nu doar o schimbare în dinamica coaliției, ci și o reflecție a tensiunilor politice și reglementare tot mai crescute în ceea ce privește practicile de investiții sustenabile și lupta împotriva schimbărilor climatice la nivel global.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.