ActualitateInternaționalMediu

„Ghețarul morții” pune în pericol comunitățile de coastă

Cercetătorii care studiază „ghețarul morții (apocalipsei)” din Antarctica au făcut o descoperire îngrijorătoare: acesta se topește mai repede decât se credea anterior, din cauza unor curenți calzi care se infiltrează pe dedesubt.

LIVING ERA BANNER

„Ghețarul morții”, iarăși în atenția cercetătorilor

Studiul, condus de glaciologi de la Universitatea din California, Irvine (UCI), a fost publicat luni în Proceedings of the National Academy of Sciences și arată că Ghețarul Thwaites, supranumit „ghețarul apocalipsei”, s-ar putea dezintegra mult mai repede decât se anticipa.

Acest ghețar, de dimensiunea Floridei, situat în vestul Antarcticii și care se confruntă cu Marea Amundsen, este cunoscut pentru potențialul său de a ridica nivelul mărilor cu peste doi picioare (65 de centimetri) dacă s-ar topi complet. De-a lungul anilor, experții au fost îngrijorați de posibila dispariție a Ghețarului Thwaites, fie prin topirea de la bază, desprinderea de fundul mării sau crăparea și descompunerea masei de gheață.

Cercetătorii au folosit sateliți și interferometrie radar pentru a urmări schimbările de altitudine ale suprafeței ghețarului și au descoperit că acesta se ridica cu câțiva centimetri pe măsură ce apa de mare sub presiune se infiltra pe dedesubt, mai departe în interior decât se credea anterior.

Eric Rignot, autorul principal al studiului și profesor la UCI, a explicat că apa de mare sub presiune este suficient de comprimată pentru a ridica o coloană de gheață de mai mult de o jumătate de milă.

Studiul subliniază că apa mai caldă a mării care se infiltrează sub ghețar justifică schimbările rapide, trecute și prezente ale masei stratului de gheață și anticipează o topire viguroasă care va periclita și mai mult ghețarul.

Christine Dow, co-autoare a studiului și profesor la Universitatea din Waterloo, a declarat că Thwaites este locul cel mai instabil din Antarctica și conține echivalentul a 60 de centimetri de creștere a nivelului mării. Subestimarea vitezei de schimbare a ghețarului ar putea avea consecințe devastatoare pentru comunitățile de coastă din întreaga lume.

Deși nu se știe exact cât timp mai este până când daunele apei oceanului asupra ghețarului vor fi ireversibile, Dow speră că descoperirea va conduce la modele mai precise. Rignot a precizat că Thwaites ar putea să se topească complet în decursul a câteva decenii, nu secole, iar acest lucru depinde de continuarea încălzirii climatice, care la rândul său depinde de modul în care gestionăm planeta.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

.