ActualitateInternaționalPolitică

Germania pregătește reintroducerea serviciului militar obligatoriu

Propunerea Ministrului Apărării din Germania vizează abordarea crizei de personal din armată și implică sprijinul larg al partidelor politice.

Reînarmarea Germaniei și reintroducerea serviciului militar obligatoriu devin subiecte de dezbatere serioase în peisajul politic german, cu sprijinul evident al unui spectru larg de partide. Ministrul Apărării, Boris Pistorius, a formulat o propunere pentru a rezolva criza de personal din armată, cu sprijinul social-democraților și conservatorilor, relatează El Pais.

Pistorius susține că renunțarea Germaniei la serviciul militar obligatoriu în 2011 a fost o greșeală și că vremurile actuale necesită o reevaluare a acestei decizii. Cu o armată de doar 180.000 de soldați, sub efectivul necesar, guvernul german se confruntă cu provocări în asigurarea pregătirii defensive. Recentul turneu al ministrului în diverse țări a evidențiat interesul pentru modele de serviciu militar pe teren, cu un accent pe variante similare cu cea suedeză, care combină recrutarea voluntară cu posibilitatea unei conscripții obligatorii, în caz de necesitate.

Un model inspirat de experiențele internaționale

Modelul propus de Pistorius se bazează pe experiențele internaționale și urmărește un echilibru între recrutarea voluntară și cea obligatorie. Propunerea sa, cunoscută sub numele de „opțiunea Pistorius”, este așteptată să fie prezentată în curând, deschizând calea pentru discuții în guvernul german și în parlament. Potrivit acesteia, aproximativ 600.000 de germani care ajung la vârsta adultă în fiecare an ar fi supuși unui an de serviciu obligatoriu, fie în armată, fie în alte domenii, cum ar fi asistența socială sau ajutorul în caz de dezastre.

Sustenabilitatea și costurile

Reintroducerea treptată a serviciului militar obligatoriu ridică întrebări legate de sustenabilitate și costuri. Cu un buget de apărare aflat sub presiune și un fond special aproape epuizat, Pistorius propune creșterea semnificativă a bugetului pentru apărare în anul viitor. El caută sprijin pentru excluderea cheltuielilor pentru apărare și protecție civilă din constrângerile de îndatorare stabilite de Constituție, argumentând că securitatea națională este fundamentală și necesită prioritizare în buget.

Reacții și controverse

Cu toate acestea, propunerile lui Pistorius au fost întâmpinate cu scepticism de unii lideri politici. Christian Lindner, liderul Partidului Libertății (FDP), a subliniat preocupările legate de îndatorare și a susținut că realocarea resurselor și stimularea economiei ar fi o alternativă mai eficientă. Cu discuții intense și divergențe de opinii, reintroducerea serviciului militar obligatoriu în Germania rămâne un subiect dezbătut intens și complex în peisajul politic și social al țării.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.