Artă

FOTO&VIDEO. Cele patru turnuri ale bisericii Sagrada Familia din Barcelona, finalizate la peste 140 de ani de la începerea lucrărilor

După mai bine de peste 140 de ani, cele cinci turnuri centrale ale celebrei bazilici Sagrada Familia din Barcelona au fost în sfârșit finalizate. De asemenea, se estimează că întreaga biserică va fi gata în 2026, cu ocazia celebrării a 100 de ani de la moartea proiectantului său.

Moment istoric la Sagrada Familia

Biserica Sagrada Familia, proiectată de faimosul arhitect Antoni Gaudí, a devenit un simbol iconic al orașului Barcelona și al Spaniei. Construcția sa unică îmbină elemente gotice, art nouveau și modernism catalan.

Finalizarea celor patru turnuri marchează un moment semnificativ în procesul de construcție al acestei opere impresionante, fiind din ce în ce mai aproape de momentul în care toată lumea va putea admira în întreaga sa splendoare această capodoperă arhitecturală.

Proiectarea bisericii a fost condusă de celebrul arhitect catalan Antoni Gaudí, care a decis ca structura monumentală să aibă 18 turnuri uriașe, în formă de fus, fiecare simbolizând o figură biblică diferită – cei 12 apostoli, cei patru evangheliști, Fecioara Maria și, cel mai înalt turn, pe Iisus Hristos., notează CNN.

Miercuri, ultima piesă sculpturală a fost plasată pe turnul lui Matei Evanghelistul, potrivit unui comunicat de presă al Basílica de la Sagrada Família. O zi mai târziu, turnul lui Ioan Evanghelistul a fost încununat cu figura unui vultur, se precizează în comunicat.

O slujbă de inaugurare va avea loc la catedrală pe 12 noiembrie, când cele patru turnuri ale evangheliștilor vor fi iluminate. Acestea vor rămâne aprinse până la Crăciun, a precizat biserica.

Cele patru turnuri evanghelice au o înălțime de 135 de metri.

La sfârșitul anului 2021, o stea uriașă cu 12 vârfuri a fost plasată în vârful turnului Fecioarei Maria, înalt de 138 de metri, pentru a marca finalizarea acestuia.

Turnul rămas, care îl reprezintă pe Iisus Hristos, va avea o înălțime de 172,5 metri.

Barcelona post card sagrada familia

Foto – Pixabay

Prima piatră a bisericii a fost pusă în 1882

Biserica Sagrada Familia a avut prima piatră pusă în temelie în anul 1882, ceea ce înseamnă că această capodoperă a fost în construcție timp de 141 de ani.

Monumentul este inclus în prestigiosul Patrimoniu Mondial UNESCO și atrage milioane de vizitatori în fiecare an, devenind un simbol emblematic al orașului Barcelona și al arhitecturii mondiale.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *