Tech

Fosilele unor strămoși ai omului au fost trimise în spațiu. Arheologii condamnă inițiativa pentru lipsa de etică

Arheologii sunt oripilați după ce fosilele unor strămoși ai omului au fost trimise în spațiu. Potrivit unui raport publicat de Live Science pe 13 septembrie, rămășițele antice a două rude umane, Australopithecus sediba și Homo naledi, se aflau la bordul Virgin Galactic pe 8 septembrie.

Fosilele strămoșilor noștrii au fost trimise în spațiu

Lee Berger, explorator al National Geographic Society, este directorul Deep Human Journey de la Universitatea Witwatersrand din Africa de Sud, care a jucat un rol esențial în descoperirea celor două specii.

Berger a fost persoana care a ales fosilele ce urmau să fie trimise în spațiu, acestea constând într-un fragment de claviculă de la Australopithecus sediba și un os al degetului mare de la Homo naledi. Exploratorul a explicat că trimiterea rămășițelor fosilizate în spațiu simbolizează aprecierea omenirii față de contribuția tuturor strămoșilor umanității și a rudelor lor străvechi.

Mulți arheologi s-au opus inițiativei

Antropologul biologic Dr. Alessio Veneziano a repostat pe X, fostul Twitter, o listă a problemelor de care suferă misiunea spațială: lipsa de justificare științifică a zborului, probleme etice legate de respectul pentru rămășițele strămoșești umane, accesul lui Lee Berger la fosile și reprezentarea eronată a practicii paleoantropologiei.

Un alt om de știință, care a considerat trimitirea în spațiu a fosilelor mult prea riscantă, a fost doctorul Justin Walsh, profesor de artă și arheologie la Universitatea Chapman. El a declarat că studierea efectelor zborurilor spațiale asupra oaselor nu este un motiv întemeiat pentru a risca pierderea a două artefacte atât de valoroase.

Profesoara Sonia Zakrzewski, bioarheolog la Universitatea din Southhampton, a postat pe X că este absolut îngrozită de faptul că o astfel de operațiune a primit autorizațiile necesare și că expediția în cauză reprezintă un exemplu incontestabil al lipsei de etică.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *