Internațional

Forțele Aeriene ale SUA cer 5,8 miliarde de dolari pentru a construi avioane Valkyrie dotate cu inteligență artificială

Forțele Aeriene ale SUA au cerut 5,8 miliarde de dolari pentru a construi aproximativ 2.000 de avioane Valkyrie dotate cu inteligență artificială, ca să își mențină în continuare dominația aeriană.

Forțele Aeriene americane au nevoie de 5,8 miliarde de dolari pentru avioane Valkyrie

Forțele Aeriene ale SUA tocmai au solicitat o alocație bugetară de 5,8 miliarde de dolari pentru a construi între 1.000 și 2.000 de avioane, care vor fi pilotate de inteligență artificială (AI).

AI-ul noilor aeronave XQ-58A Valkyrie nu are ca scop doar pilotarea în misiuni sinucigașe, din care un om ar fi puțin probabil să se întoarcă, fiind mai mult văzut ca un însoțitor robotic pentru aviatorii umani, pe care îi va asista în timpul manevrelor dificile, informează The New York Times.

Pe parcursul acestui an, aeronava va fi testată printr-o simulare în cadrul căreia va trebui să-și creeze propria strategie pentru a urmări și ucide o țintă deasupra Golfului Mexic.

Valkyrie poate atinge viteze de 885 de kilometri pe oră, iar altitudinea sa operațională este de 14.000 de metri, cu o rază de acțiune de 3.000 de mile nautice. Acesta este diferit de alte modele, precum bombardierul XB-70 Valkyrie, care a zburat pentru prima dată în 1964, prin faptul că nu necesită piloți.

Este estimat că pentru construirea avioanelor, Congresul trebuie să aprobe cheltuieli de 5,8 miliarde de dolari pe o perioadă de cinci ani. Propunerea Forțelor Aeriene americane are ca bază mai mulți ani de acumulare de date pentru îmbunătățirea programului Skyborg, un sistem bazat pe inteligență artificială care poate controla avioane fără pilot, precum Valkyrie.

Potrivit aceleiași surse menționate mai sus, o singură aeronavă Valkyrie va costa între 3 și 25 de milioane de dolari, semnificativ mai puțin decât un avion cu pilot uman.

În timp ce programul „Next Generation of Air Dominance” al Forțelor Aeriene are parte de un sprijin militar larg, apărătorii drepturilor omului se tem că mașinile de război fără pilot deschid calea către un viitor distopic.

„Treci peste o linie morală când permiți unei mașini să ia vieți omenești”, a explicat Mary Wareham pentru publicația americană, director al diviziei de armament din cadrul Human Rights Watch, un susținător al limitelor internaționale privind armele letale autonome.

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, a declarat încă din 2019 că „mașinile cu puterea și discreția de a lua vieți fără implicarea umană sunt inacceptabile din punct de vedere politic, respingătoare din punct de vedere moral și ar trebui să fie interzise la nivel internațional.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *