ActualitateEconomie

Forbes a stabilit miliardarii lumii. Șase români se află pe listă, dar Țiriac nu figurează pe primul loc în România

Clasamentul mondial al miliardarilor realizat de revista Forbes evidențiază prezența remarcabilă a șase antreprenori români, o dovadă clară a creșterii și influenței pe plan global a acestor personalități din lumea afacerilor. Acești miliardari români sunt Daniel Dines, Ion Țiriac, frații Dragoș și Adrian Pavăl, Ion Stoica și Matei Zaharia, care împreună dețin o avere colosală evaluată la 10,6 miliarde de dolari.

Ion Țiriac nu mai este cea mai bogată persoană din România

Cu o avere estimată de Forbes la 2,7 miliarde de dolari, Daniel Dines, în vârstă de 52 de ani, ocupă poziția cea mai înaltă în acest clasament, pe România. Este cofondator și CEO al companiei UiPath, un adevărat gigant în domeniul automatizării proceselor, recunoscut la nivel global pentru inovațiile sale tehnologice. UiPath a devenit primul „unicorn” românesc și a făcut un pas semnificativ în lumea afacerilor prin listarea sa la Bursa de Valori din New York în aprilie 2021.

Daniel Dines reprezintă un exemplu strălucit de perseverență și reușită în lumea afacerilor, în special în domeniul tehnologic. Cu o evoluție impresionantă într-un interval relativ scurt de timp, de doar 16 ani, el a reușit să devină unul dintre cei mai bogați români și să lase o amprentă semnificativă în industria IT.

LIVING ERA BANNER

Începuturile lui Dineș în domeniul tehnologiei au fost modeste, însă pline de pasiune și determinare. După ce a învățat de unul singur limbajul de programare C++ dintr-o carte împrumutată de la bibliotecă, el și-a început cariera ca programator la Microsoft, unde a acumulat experiență valoroasă timp de cinci ani. Întoarcerea în România a marcat începutul unei călătorii antreprenoriale fascinante, odată cu fondarea companiei DeskOver, ulterior cunoscută sub numele de UiPath.

De altfel, acesta afirmă și faptul că iubește țara sa. „Eu sunt foarte ataşat de România, de colegi, de prieteni, de limbă. Imi place Bucureşti, mă simt bine aici. Nu sunt tradiţionalist, dar aş vrea să las o moştenire aici”, a declarat el, potrivit ZF.

Locul al doilea este ocupat de maestrul Ion Țiriac, având o avere de 2,1 miliarde de dolari.

Locurile trei și patru sunt ocupate de „frații Dedeman”, cei care au dat naștere lanțului Dedemena. Dragoș Pavăl are o avere estimată la 2 miliarde de dolari, iar fratele său, Adrian Pavăl, 1,4 miliarde de dolari.

Ion Stoica și Matei Zaharia închid clasamentul. Cei doi sunt cofondatorii startup-ului de software Databricks, iar fiecare are o avere estimată la 1,2 miliar de dolari.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

.