ActualitateInternațional

Europa reacționează: Dublarea importurilor de arme în fața amenințării ruse

Europa se confruntă cu o creștere semnificativă a importurilor de arme, dublându-și achizițiile pentru a face față amenințării din partea Rusiei și pentru a diminua dependența de furnizorii americani.

Datele recente publicate de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI) arată că importurile de arme ale statelor europene au crescut cu impresionanții 94% în perioada 2019-2023, în contrast cu restul regiunilor lumii, unde achizițiile au înregistrat scăderi, scrie El Pais.

Reînarmarea europeană în contextul conflictului ucrainean

Războiul Rusiei din Ucraina, început în 2022, a provocat o reevaluare a securității europene și a generat o creștere substanțială a cererii de armament în regiune. Raportul SIPRI subliniază că această creștere spectaculoasă a importurilor de arme reflectă, în mare parte, nevoia statelor europene de a consolida apărarea colectivă și de a compensa dependența de Statele Unite.

Cu 55% din totalul importurilor provenind din Statele Unite, aceasta rămâne principalul furnizor de arme pentru Europa. Avantajul tehnologic al SUA, în special în domeniul avioanelor de luptă, este evident, cu opt din zece țări europene care au optat pentru aeronave precum F-16 și F-35. Cu toate acestea, Europa își propune să-și diversifice sursele și să-și stimuleze propria industrie de apărare, reducând dependența de partenerii americani.

Comisia Europeană și obiectivul de 50% achiziții militare locale

Comisia Europeană a stabilit obiectivul îndrăzneț de a realiza, până în 2030, 50% din achizițiile militare în cadrul Uniunii Europene. Aceasta vizează stimularea producției locale și reducerea dependenței față de Statele Unite. Cu toate acestea, experții avertizează că acest obiectiv este încă departe de a deveni realitate, având în vedere volumul actual al comenzilor deja plasate.

Raportul SIPRI evidențiază o scădere semnificativă a exporturilor rusești de arme, cu o reducere de 53% între 2014-2018 și 2019-2023. Franța a ocupat locul al doilea în clasamentul principalilor exportatori, cu o creștere de 47%. Vânzările de arme franceze au fost susținute în special de contractele cu India, Qatar și Egipt, Grecia devenind cel mai mare cumpărător european al produselor militare franceze.

În contrast cu Europa, restul lumii înregistrează scăderi în importurile de arme între 2014-2018 și 2019-2023. Asia și Oceania au înregistrat o diminuare cu 12%, influențată în mare măsură de scăderea importurilor chineze. De asemenea, Statele Unite rămân lideri în Orientul Mijlociu, unde achizițiile din Arabia Saudită, Qatar și Israel continuă să susțină comerțul cu arme.

Cu amenințările geopolitice în creștere, Europa se angajează într-un proces de reînarmare, cu accent pe independența strategică și consolidarea capacității de apărare colectivă.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.