ActualitateInternațional

Europa în pragul războiului: Avertismentul lui Donald Tusk

Premierul polonez îndeamnă la creșterea angajamentului pentru apărare și protejarea Ucrainei în fața amenințării rusești.

Donald Tusk, premierul polonez în vârstă de 66 de ani, trăiește cu amărăciune amintirea unei fotografii din copilărie, făcută în casa familiei sale din Sopot în 1939, la doar câteva ore înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Avertizând că Europa se confruntă din nou cu o „epocă prebelică”, Tusk susține că este necesar să se întărească eforturile de apărare și să se protejeze Ucraina în fața agresiunii rusești.

Angajamentul lui Tusk: Apărarea Europei și sprijinirea Ucrainei

Într-un interviu acordat mai multor ziare din, printre care EL PAÍS, Tusk subliniază importanța respectării angajamentului NATO de a aloca 2% din PIB pentru apărare și pledând pentru intensificarea sprijinului acordat Ucrainei pentru a preveni „scenarii pesimiste”. Ca lider care stârnește atât ură, cât și admirație în Polonia, Tusk s-a întors la putere în octombrie anul trecut, cu promisiunea de a restabili statul de drept după opt ani de guvernare ultraconservatoare și de a readuce țara în centrul Europei.

Tusk, o figură de referință în spațiul liberal-conservator din Polonia, a revenit în politică după ce a prezidat Consiliul European și Partidul Popular European (PPE) la Bruxelles, punând sub semnul întrebării viitoarea orientare a PPE în fața alegerilor europene care se apropie.

Într-un context în care oficiali militari și politicieni din Europa avertizează că Rusia ar putea ataca țările NATO în câțiva ani, Tusk subliniază că actualmente orice scenariu este posibil și că Europa se confruntă cu cel mai critic moment de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

În ceea ce privește situația din Ucraina, Tusk insistă că principala prioritate trebuie să fie protejarea integrității sale teritoriale și menținerea sa ca stat independent. În timp ce recunoaște dificultățile actuale ale Ucrainei, el subliniază solidaritatea crescută între Polonia și Ucraina și necesitatea continuării sprijinului european pentru țara vecină.

Alertă de securitate: Tusk insistă asupra unei reacții decisive

Tusk atrage atenția și asupra necesității ca Europa să-și asume un rol mai activ în domeniul apărării, fără a căuta autonomie militară față de SUA sau a crea structuri paralele cu NATO, ci pentru a-și folosi mai eficient capacitățile proprii. El susține că un parteneriat mai puternic în domeniul apărării va face Europa mai atractivă pentru SUA și va spori securitatea întregii regiuni.

În ceea ce privește extremismul de dreapta în politicile europene, Tusk respinge orice colaborare cu partidele extremiste din Polonia, dar recunoaște că deciziile privind cooperarea cu astfel de partide ar trebui lăsate în mâinile liderilor democratici și adaptate contextului politic specific al fiecărei țări.

În final, Tusk reamintește că determinarea și credința în victorie sunt esențiale în lupta pentru valorile democratice și statul de drept, subliniind că este crucial să se comunice clar cu alegătorii și să li se ofere un plan de acțiune concret în fața provocărilor actuale.

Prin aceste declarații, Donald Tusk subliniază importanța angajamentului european în fața provocărilor actuale și necesitatea unei abordări unite și determinate pentru a asigura securitatea și stabilitatea în regiunea Europei Centrale și de Est.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.