ActualitateSănătate

Etichete de avertizare, la fel ca la țigări, pentru produsele din carne

Propunerea de a introduce etichete de avertizare similare celor de pe pachetele de țigări pe produsele din carne a câștigat popularitate în Parlamentul European și printre unele guverne, cu scopul de a descuraja consumul de carne din motive de sănătate și protecția mediului.

LIVING ERA BANNER

Această propunere se află încă în stadiul de dezbatere și nu a fost implementată ca o regulă sau lege la nivelul Uniunii Europene.

Introducerea etichetelor de avertizare pe produsele din carne ar implica modificări semnificative în regulile de etichetare și în reglementările privind produsele alimentare. Astfel de propuneri necesită de obicei dezbateri îndelungate și complexe înainte de a deveni efective, dacă sunt adoptate.

Evoluția acestei inițiative și dezbaterile ulterioare din cadrul instituțiilor europene și guvernele statelor membre vor clarifica dacă aceste etichete de avertizare vor fi introduse în mod oficial pe produsele din carne și în ce măsură.

Totul a început de la un studiu făcut pe 1.000 de britanici

Studiul a fost inițiat pe un eșantion de 1.000 de respondenți britanici și s-a desfășurat sub forma a patru echipe distincte. Fiecare echipă a fost expusă la imagini cu paste care conțineau carne, pește, paste cu legume și paste vegane, iar trei dintre cele patru tipuri de paste erau însoțite de etichete de avertizare legate de sănătate, impactul asupra schimbărilor climatice și pandemie. Unul dintre aceste tipuri de paste nu avea nicio etichetă de avertizare.

Rezultatele au indicat că etichetele de avertizare au avut un impact semnificativ asupra alegerilor alimentare ale respondenților. În jur de 10% dintre participanți au afirmat că, în urma expunerii la etichetele de avertizare, vor alege să devină vegetarieni.

De asemenea, eticheta cu referire la schimbările climatice a avut cel mai puternic impact, evidențiind preocuparea crescută cu privire la contribuția industriei cărnii la emisiile globale de gaze cu efect de seră.

Aceste rezultate arată că etichetele de avertizare referitoare la problemele de sănătate, climă și pandemie pot influența deciziile alimentare și pot determina o parte a populației să opteze pentru alternative mai sănătoase sau mai prietenoase cu mediul în ceea ce privește alimentația lor.

Cu toate acestea, trebuie notat că acest studiu reflectă doar reacția la etichetele de avertizare și că impactul real asupra comportamentului alimentar ar putea varia în funcție de o serie de factori suplimentari în viața reală.

Ca alternativă, Comisia Europeană recomandă muştele, greierii, viermii de mătase şi carnea sintetică. România a interzis, însă, recent, carnea de laborator.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

.