ActualitatePolitică

Escaladarea crizei Venezuela-Guyana: Maduro anunță anexarea Essequibo

Tensiuni geopolitice în creștere în America de Sud: Venezuela își extinde controlul în zona disputată Essequibo, generând îngrijorări la nivel global.

În cadrul unei mișcări neașteptate și provocatoare, președintele venezuelean Nicolás Maduro a declarat marți că intenționează să anexeze regiunea disputată Essequibo, declanșând o serie de evenimente care amplifică tensiunile dintre Venezuela și Guyana. Anunțul a venit la doar două zile după un referendum controversat privind teritoriul Essequibo, iar Maduro a subliniat că va crea o nouă provincie sau stat în această zonă disputată, relatează El Pais.

Criza teritorială: tensiuni între Venezuela și Guyana

În timpul unui Consiliu de Stat televizat, Maduro a prezentat o nouă hartă a Venezuelei care include Essequibo, contestat de Guyana, în teritoriul său, ignorând delimitarea contestată.

În plus, Maduro a numit un general de încredere, Alexis Rodríguez Cabello, pentru a exercita autoritatea provizorie în această nouă entitate. Această mișcare a stârnit îngrijorări la nivel internațional și a amplificat îngrijorările cu privire la escaladarea conflictului.

Reacția inițială a comunității internaționale nu a întârziat să apară. Președintele guyanez Mohamed Irfaan Ali a declarat că Venezuela utilizează scenariul său intern pentru a crea instabilitate și frică în regiune.

El a subliniat importanța implicării comunității internaționale pentru a asigura pacea și respectarea ordinii internaționale.

Confruntarea Essequibo: impactul tensiunilor asupra industriei petrolului

În tentativa de a consolida controlul asupra Essequibo, Maduro a angajat compania petrolieră de stat PDVSA pentru a întocmi o hartă a resurselor și a ordonat Adunării Naționale să interzică delimitarea concesiunilor petroliere acordate de Guyana în această zonă. Aceasta pune sub semnul întrebării situația companiilor străine, precum Exxon Mobile, care operează în regiune.

Disputa cu privire la Essequibo are rădăcini adânci în istorie, datând din 1777, iar deciziile istorice, precum cele din 1899, au complicat și mai mult această problemă.

Cu toate acestea, Maduro susține că teritoriul a fost ocupat de facto de Imperiul Britanic și moștenitorii săi, aducând argumente privind distrugerea zonei.

Comunitatea internațională a reacționat rapid, exprimând îngrijorarea față de escaladarea conflictului.

Brazilia, având graniță atât cu Venezuela, cât și cu Guyana, și-a exprimat îngrijorarea și a întărit desfășurarea militară la graniță.

Cu toate acestea, oficialii brazilieni susțin că soluționarea pașnică este în continuare posibilă.

În acest context, se intensifică eforturile diplomatice, iar comunitatea internațională este chemată să medieze și să prevină o confruntare militară.

Criza din regiune reprezintă o amenințare pentru stabilitatea geopolitică, iar modul în care statele implicate și comunitatea internațională vor aborda această situație rămâne de văzut.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.