ActualitateInternațional

Elon Musk, implicat în războiul din Ucraina. Le-a ordonat inginerilor să oprească semnalul asupra Crimeei

Ies la iveală detalii noi din operațiunea specială a Rusiei în Ucraina. Se pare că miliardarul Elon Musk este implicat în război. Proprietarul Tesla le-a ordonat inginerilor să oprească semnalul asupra Crimeei.

LIVING ERA BANNER

Biografia lui Elon Musk, care urmează să fie publicată peste câteva zile, dezvăluie că acesta a restricționat accesul ucrainenilor la rețeaua Starlink anul trecut, pentru a împiedica un posibil atac ucrainean asupra flotei ruse a Mării Negre din Crimeea. Musk s-a temut că Rusia va răspunde nuclear, scrie CNN.

“În momentul în care dronele ucrainene încărcate cu explozibili se apropiau de Crimeea, acestea și-au pierdut brusc conexiunea și au plutit inofensiv până la țărm”, scrie Isaacson, citat de CNN.

Decizia lui Musk, care i-a făcut pe oficialii ucraineni să îl implore să pornească din nou sateliții, a fost determinată de o teamă acută că Rusia ar răspunde cu arme nucleare la un atac ucrainean asupra Crimeei, o teamă accentuată de conversațiile lui Musk cu înalți oficiali ruși, potrivit lui Isaacson, a cărui nouă carte va fi lansată de Simon & Schuster pe 12 septembrie.

Preocupările lui Musk cu privire la un „mini-Pearl Harbor”, după cum a spus, nu s-au adeverit în Crimeea. Dar episodul dezvăluie poziția unică în care s-a aflat Musk pe măsură ce războiul din Ucraina se desfășura. Intenționat sau nu, el a devenit un broker de putere pe care oficialii americani nu îl puteau ignora.

Noua carte a lui Isaacson, autorul biografiilor aclamate ale lui Steve Jobs și Albert Einstein, oferă o perspectivă nouă asupra lui Musk și a modului în care teama sa existențială de a declanșa un război mai amplu l-a determinat să respingă cererile ucrainenilor pentru sistemele Starlink pe care le-ar putea folosi pentru a-i ataca pe ruși.

După ce Rusia a întrerupt sistemele de comunicații ale Ucrainei chiar înainte de invazia sa la scară largă din februarie 2022, Musk a fost de acord să furnizeze Ucrainei terminale de satelit Starlink fabricate de SpaceX în valoare de milioane de dolari, care au devenit cruciale pentru operațiunile militare ale Ucrainei. Chiar dacă rețelele de telefonie mobilă și internet au fost distruse, terminalele Starlink au permis Ucrainei să lupte și să rămână conectată.

„Cum sunt eu în acest război?” a întrebat Musk retoric într-un interviu cu Isaacson. „Starlink nu a fost menit să fie implicat în războaie. A fost conceput astfel încât oamenii să poată viziona Netflix și să se relaxeze și să intre online pentru școală și să facă lucruri bune pașnice, nu lovituri cu drone”.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *