ActualitateSănătate

EG. 5, subvarianta Covid care domină în SUA

O nouă variantă Covid-19, EG. 5, care reprezintă acum aproape o cincime din cazurile din Statele Unite, provoacă o ușoară creștere a numărului de spitalizări, au avertizat autoritățile sanitare, notează The Independent.

LIVING ERA BANNER

Cunoscută oficial sub numele de EG5, tulpina reprezenta 17,3 la sută din cazurile din America la 5 august, în creștere de la 7,5 la sută în prima săptămână din iulie și depășind o serie de descendenți ai Omicron, precum XBB.1.16 (15,6 la sută din cazuri), XBB.2.23 (11,2 la sută) și XBB.1.5 (10,3 la sută).

Apariția tulpinii EG5 survine într-un moment în care în SUA se înregistrează o creștere a internărilor în spitale cu coronavirus, prima creștere semnificativă din decembrie 2022.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a plasat EG5 pe lista sa de „variante aflate sub monitorizare” abia la 19 iulie, iar primele sale mostre documentate datează de la 17 februarie anul acesta, subliniind astfel rapiditatea relativă a apariției sale de la descoperirea sa în Indonezia în acea lună.

Experții au sugerat că linia genetică profită de o „mutație ușor benefică” care îi conferă un avantaj față de variantele concurente, în timp ce încearcă să se răspândească.

Aceștia sugerează, de asemenea, că există puține diferențe în ceea ce privește simptomele și gravitatea între diferitele tulpini care circulă în prezent, recunoscând în același timp că a devenit din ce în ce mai dificil să se distingă diferențele subtile, deoarece supravegherea virusului nu se mai face atât de detaliat cum era în perioada de vârf a pandemiei.

În Marea Britanie, studiul Zoe Health Study a indicat că simptomele sale sunt similare cu cele ale Omicron, care includ nas înfundat, dureri de cap, oboseală, strănut, dureri de gât, tuse și modificări ale simțului olfactiv al pacientului.

„Rezultatele obținute în toate aspectele supravegherii, îngrijirii clinice, prevenirii infecțiilor, controlului, tot ceea ce s-a făcut pentru COVID-19 este o investiție pentru viitor. Astfel, eliminarea acestor sisteme nu este deloc înțeleaptă”, afirmă Maria Van Kerkhove, consultant pentru MERS/COV la Organizația Mondială a Sănătății.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *