ActualitateEconomie

Economia Rusiei rămâne neafectată de sancțiunile occidentale

Economia Rusiei pare să înregistreze o creștere neașteptată în acest an, în ciuda războiului din Ucraina, potrivit celor mai recente prognoze, informează EuroNews.

Economia Rusiei nu este afectată de sancțiuni

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (EBRD) estimează că economia Rusiei va înregistra o creștere de 1,5%, în contradicție cu prognoza anterioară. Acest lucru se datorează faptului că Rusia s-a dovedit a fi mult mai rezistentă la sancțiunile occidentale decât se anticipa.

Creșterea prețurilor la petrol și abilitatea Rusiei de a găsi noi piețe de export, în special în China și India, au avut un impact mai mare asupra bugetului statului rus decât se aștepta EBRD.

EBRD a declarat că „la momentul ultimelor noastre prognoze, ne așteptam ca sancțiunile să aibă un efect mai puternic asupra activității rusești”.

După invazia Rusiei în Ucraina, occidentul a impus sancțiuni dure Kremlinului, fără precedent de la Războiul Rece. Cu toate acestea, experții au constatat că există lacune în regimul de sancțiuni, care au limitat capacitatea acestora de a afecta economia Rusiei într-un mod semnificativ.

Raportul EBRD de miercuri a remarcat că activitatea economică din Rusia rămâne robustă, cu accent pe consumul gospodăriilor și cheltuielile publice legate de conflictul în curs. De asemenea, PIB-ul pentru al doilea trimestru a fost mai ridicat decât se anticipa, comparabil cu economia Germaniei, care se așteaptă să înregistreze o contractare în acest an, conform prognozelor Fondului Monetar Internațional.

Cu toate acestea, EBRD prevede în continuare o încetinire a economiei rusești în viitor.

Ucraina se menține pe linia de plutire

În ceea ce privește Ucraina, EBRD nu și-a schimbat estimările, prevăzând în continuare o creștere de 1% în acest an și de 3% în anii următori.

EBRD mai prevede o creștere economică globală de 2,4%, mai mare decât proiecția anterioară de 2,2%. Acest lucru se datorează, în mare parte, economiilor din Asia Centrală, care beneficiază de noile oportunități create de sancțiunile împotriva Rusiei.

Aceste țări ar urma să înregistreze o creștere a PIB-ului de 5,7% numai anul acesta, datorită relocării companiilor rusești în teritoriile lor și a creșterii importurilor din Uniunea Europeană, parte din aceste importuri fiind ulterior re-exportate către Rusia, conform EBRD.

Migrația lucrătorilor din Asia Centrală în Rusia, în special pentru a compensa exodul unei părți a populației apte de muncă, susține creșterea acestor teritorii, deoarece muncitorii trimit bani înapoi în țările lor de origine.

EBRD, fondată în 1991 pentru a ajuta țările fostului bloc sovietic să facă tranziția la o economie de piață, și-a extins ulterior sfera de acțiune pentru a include țările din Orientul Mijlociu, Asia Centrală și Africa de Nord.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *