Internațional

Ebrahim Raisi, președintele Iranului, a murit în urma prăbușirii elicopterului în care se afla. Primul vicepreședinte va prelua conducerea

S-a confirmat! Ebrahim Raisi, președintele Iranului, a murit. El, împreună cu mai mulți oficiali, printre care și ministrul de externe, și-au pierdut viața după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbușit într-o zonă greu accesibilă, muntoasă și pe o vreme rece, potrivit unui oficial iranian de rang înalt.

LIVING ERA BANNER

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit

Televiziunea de stat confirmă și ea faptul că acesta a decedat.

Agenția de presă iraniană Mehr a confirmat, de asemenea, decesele președintelui iranian și a ministrului de externe în tragicul accident de elicopter. Aceasta a relatat că „toți pasagerii elicopterului care îi transporta pe președintele iranian și ministrul de externe au devenit martiri”.

Înainte de aceasta, un oficial iranian a dezvăluit pentru Reuters că elicopterul în care se aflau Raisi și Amirabdollahian era complet distrus de flăcări la locul prăbușirii, evenimentul având loc duminică. Aceste rapoarte confirmă gravitatea situației și tragismul evenimentului, subliniind pierderea semnificativă suferită de Iran în urma pierderii celor doi oficiali de rang înalt.

„Preşedintele Raisi, ministrul de externe şi toţi pasagerii din elicopter au fost ucişi în prăbuşire”, a declarat pentru Reuters un înalt oficial iranian, sub rezerva anonimatului din cauza sensibilităţii subiectului, potrivit Agerpres.

Primul vicepreședinte va prelua conducerea

În urma decesului președintelui iranian Ebrahim Raisi, prevederile constituționale ale Republicii Islamice Iran, specificate în articolul 131, stipulează că primul vicepreședinte, în prezent Mohammad Mokhber, va prelua conducerea țării. Acest transfer de putere necesită confirmarea liderului suprem, care deține autoritatea finală în toate chestiunile de stat.

Conform procedurilor, un consiliu special format din primul vicepreședinte, președintele parlamentului și șeful sistemului judiciar este responsabil să organizeze alegeri pentru un nou președinte în termen de maximum 50 de zile.

Raisi a fost ales președinte în 2021, un scrutin care a înregistrat cea mai scăzută prezență la vot din istoria Republicii Islamice, iar următoarele alegeri prezidențiale ar fi trebuit să aibă loc în 2025 conform calendarului obișnuit. Cu toate acestea, în urma acestui eveniment tragic, alegerile anticipate se așteaptă să aibă loc până la începutul lunii iulie 2024, pentru a respecta termenul constituțional de organizare a unor noi alegeri.

Raisi este sancționat de SUA, în parte din cauza implicării sale în execuția în masă a mii de prizonieri politici în 1988, la sfârșitul sângerosului război dintre Iran și Irak, scrie APNews.

Sub conducerea lui Raisi, Iranul are în prezent un nivel de uraniu apropiat de cel al armelor și împiedică inspecțiile internaționale. Iranul a înarmat Rusia în războiul său împotriva Ucrainei, și a lansat un atac masiv cu drone și rachete asupra Israelului în timpul războiului acestuia împotriva Hamas în Fâșia Gaza. De asemenea, a continuat să înarmeze grupuri proxy în Orientul Mijlociu, cum ar fi rebelii Houthi din Yemen și Hezbollah din Liban.

Între timp, protestele în masă din țară fac ravagii de ani de zile. Cel mai recent a implicat moartea, în 2022, a lui Mahsa Amini, o femeie care fusese anterior reținută pentru că nu purta hijab, sau văl, pe placul autorităților. Represiunea de securitate de o lună care a urmat demonstrațiilor a ucis peste 500 de persoane și a dus la reținerea a peste 22.000 de persoane.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

.