Tech

Două dintre cele mai avansate telescoape din lume au fost oprite de hackeri

Hackerii au reușit să oprească temporar două dintre cele mai avansate telescoape din lume, dar natura atacurilor cibernetice sau de unde au provenit acestea rămâne un mister.

Două dintre cele mai avansate telescoape din lume, oprite de hackeri

Laboratorul național de cercetare astronomică în domeniul optic și infraroșu al National Science Foundation, sau NOIRLab, a declarat că pe 1 august nu a putut folosi temporar telescoapele Gemini North din Hawaii și Gemini South din Chile, din cauza unui atac cibernetic, care ar fi afectat și telescoape mai mici din Chile.

Personalul nostru lucrează cu experți în securitate cibernetică pentru a repune în funcțiune, cât mai curând posibil, toate telescoapele afectate și site-ul nostru”, au declarat cei de la NOIRLab într-un comunicat pe site-ul oficial, pe 24 august.

Natura atacurilor cibernetice sau de unde au provenit rămâne neclară, iar reprezentanții NOIRLab subliniază că, deoarece investigația este încă în curs de desfășurare, trebuie să fie precauți cu privire la informațiile pe care le împărtășesc.

Atacurile asupra instalațiilor NOIRLab au avut loc cu doar câteva zile înainte ca National Counterintelligence and Security Center (NCSC) din SUA să avertizeze companiile spațiale și organizațiile de cercetare americane de posibile atacuri cibernetice.

Spionii și hackerii străini „recunosc importanța industriei spațiale comerciale pentru economia și securitatea națională a SUA, inclusiv dependența tot mai mare a infrastructurii critice de activele spațiale”, explică NCSC.

„Ei văd inovațiile și activele legate de spațiul american ca pe niște amenințări potențiale, dar și ca pe niște oportunități valoroase de a dobândi tehnologii și expertiză vitale.”, a mai adăugat agenția americană, potrivit Space.com.

Nu este prima dată când observatoarele astronomice au fost ținta atacurilor cibernetice. În luna octombrie a anului 2022, hackerii au pus piedici operațiunilor de la Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) din Chile.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *