ActualitatePolitică

Donald Trump: Planuri pentru utilizarea extinsă a armatei în SUA

Candidatul Republican la alegerile din 2024 explorează posibilitatea de a implementa forțele armate pentru reprimarea violențelor urbane.

Într-o apariție recentă în cadrul campaniei sale în Iowa, Donald Trump a făcut aluzie la o posibilă implicare extinsă a armatei americane în cadrul țării, susținând că în timpul președinției sale a fost împiedicat să utilizeze forțele armate pentru a reprima violențele în orașe și state predominant democrate. Trump a descris New York și Chicago drept „bârloguri ale criminalității” și a promis că, în viitor, nu va mai aștepta pentru a lua măsuri decisive, relatează The Associated Press.

Trump și Legea insurecției: O posibilă abatere de la norme

Fostul președinte nu a detaliat cu exactitate cum intenționează să folosească armata într-un eventual al doilea mandat, dar atât el, cât și consilierii săi au sugerat că ar avea o libertate considerabilă de acțiune în acest sens. O lege moștenită, cunoscută sub numele de Legea privind insurecția, i-ar oferi lui Trump o putere aproape nelimitată în calitate de comandant-șef, potrivit experților militari și juridici.

Legea privind insurecția, adoptată de Congres în 1792, permite președintelui să apeleze la unități militare în rezervă sau în serviciul activ pentru a răspunde la tulburările din state, o autoritate necontestabilă în instanțe. Cu toate acestea, singura barieră semnificativă impusă de lege este cerința ca președintele să solicite dispersarea participanților. Joseph Nunn, expert în securitate națională, a subliniat că principalul obstacol este de natură politică, având în vedere reticența președinților de a implica armata în problemele interne.

Criticile la adresa planurilor lui Trump au accentuat faptul că legea a fost concepută pentru o perioadă istorică diferită, iar invocarea ei ar reprezenta o abatere semnificativă de la normele existente, inclusiv de la Actul Posse Comitatus, care, în mod obișnuit, interzice utilizarea armatei în scopuri de aplicare a legii.

În ciuda posibilelor reacții de respingere din partea Pentagonului, Trump a sugerat deja că ar putea apela la persoane precum generalul-locotenent în retragere Michael Flynn, fost consilier pe probleme de securitate națională, pentru a-și susține planurile.

Controverse în perspectivele implicării militare interne

Deși Trump și partidul său au păstrat un sprijin semnificativ în rândul veteranilor și militarilor, îndoielile cu privire la consecințele legale și morale ale unor astfel de acțiuni persistă. Liderii militari, sub conducerea generalului Charles Q. Brown, ar putea respinge ideea de a implica armata în problemele interne, având în vedere recentele evenimente, precum atacul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021.

De-a lungul istoriei, președinții au invocat Legea insurecției în situații excepționale, dar utilizarea repetată a acestei legi în timpul unei noi președinții Trump ar putea crea tensiuni considerabile în cadrul forțelor armate. Experții subliniază că militarii nu sunt obligați să execute „ordine ilegale”, iar aceasta ar putea crea conflicte morale și legale pentru cei chemați să facă poliție internă.

În ciuda sprijinului continuu în rândul militarilor pentru Trump și Partidul Republican, perspectiva unui astfel de scenariu ridică întrebări serioase cu privire la respectarea jurământelor militare și la limitele puterii prezidențiale în utilizarea forțelor armate în scopuri interne.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.