Tech

Dispozitivul care le permite celor de la NASA să producă oxigen pe Marte

NASA a creat un aparat care le permite să se folosească de oxigenul de pe Marte. Eficiența acestuia a surprins plăcut oamenii de știință.

Cum produce NASA oxigen pe Marte

Experimentul de utilizare a resurselor de oxigen pe Marte (MOXIE) al NASA s-a încheiat în septembrie cu succes, aceasta fiind prima operațiune de generare de oxigen pe o altă planetă.

„Performanța impresionantă a MOXIE arată că este posibilă extragerea oxigenului din atmosfera planetei Marte, oxigen care ar putea contribui la furnizarea de aer respirabil sau de combustibil pentru rachetele viitorilor astronauți”, a declarat Pam Melroy, administratorul adjunct al NASA, potrivit FreeThink.

Astronauții vor avea nevoie de hrană, oxigen și apă în timpul misiunilor pe Lună și Marte, precum și de suficient combustibil pentru a se întoarce acasă, însă transportarea atâtor resurse de pe Pământ este extrem de costisitoare.

„Dezvoltarea unor tehnologii care să ne permită să folosim resursele de pe Lună și Marte este esențială pentru a construi o prezență lunară pe termen lung, pentru a crea o economie lunară robustă și pentru a ne permite să susținem o campanie inițială de explorare umană pe Marte”, a mai explicat Melroy.

Bugetul celor de la NASA este impresionant, dar nu infinit, motiv pentru care agenția plănuiește ca astronauții săi să se folosească de resursele deja disponibile în spațiu, o abordare cunoscută sub numele de „utilizarea resurselor in situ”.

În 2021, NASA a făcut un pas enorm către finalizarea MOXIE, când dispozitivul a demonstrat pentru prima dată că poate genera oxigen pe o altă planetă, făcând autostopul pe Marte la bordul roverului Perseverance în februarie.

Aparatul a încălzit o mostră de aer marțian la aproape 815°C ca după să folosească electricitate pentru a descompune CO2-ul din acesta în oxigen și monoxid de carbon. Stratul de aur strălucitor al MOXIE a asigurat că Perseverance nu va fi afectat de căldura generată în timpul procesului.

De atunci, MOXIE a mai generat oxigen pe Marte de încă 15 ori, dar pe 6 septembrie, NASA a anunțat finalul experimentării cu dispozitivul ce diviza CO2. De asemenea, a dezvăluit că MOXIE a generat în total 122 de grame de oxigen.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *