Economie

Din ce în ce mai multe țări vor renunța la dependența de dolarul american. De ce dedolarizarea poate fi benefică pentru economiile locale

Țări precum Brazilia, Sri Lanka, Luxemburg, Sudan, Rusia, China, Iran, Indonezia și Coreea de Sud au renunțat deja sau se pregătesc să renunțe la dependența de dolarul american pentru schimburile comerciale, preferând ca acestea să se desfășoare în alte monede, iar potrivit analiștilor schimbarea pare să influențeze pozitiv economiile locale.

Creșterea ratelor de către Rezerva Federală

Datorită faptului că petrolul, de care au nevoie atât economiile mare, cât și cele mici, are prețul în dolari și SUA este cea mai mare economie a lumii, dolarul american a fost regele comerțului global timp de câteva decenii, însă curând acest lucru s-ar putea schimba.

Deoarece Rezerva Federală crește drastic ratele pentru a combate inflația internă, multe bănci centrale din întreaga lume au fost nevoite să majoreze ratele dobânzilor pentru a opri ieșirile de capital și deprecierea puternică a propriilor monede.

Datele Fondului Monetar Internațional arată  că dolarul american rămâne dominant în rezervele valutare globale chiar dacă ponderea sa în rezervele valutare ale băncilor centrale a scăzut de la peste 70% în 1999.

Potrivit unui raport COFER (Currency Composition of Foreign Exchange Reserves) al FMI, dolarul american alcătuia 58,36% din rezervele valutare mondiale în trimestrul al patrulea al anului trecut, în timp ce euro nu se ridică nici măcar la jumătatea acestui procentaj, reprezentând aproximativ 20,5% din rezervele valutare globale, iar yuanul chinezesc se afla la un modest 2,7% în aceeași perioadă.

Cum beneficiază economiile locale

Experții susțin că dedolarizarea mai multor state este determinată de dinamica economică globală în schimbare, dar acest lucru nu este neapărat rău pentru că economiile locale ar putea beneficia în mai multe feluri de el.

Tranzacționarea în monede locale „permite exportatorilor și importatorilor să echilibreze riscurile, să aibă mai multe opțiuni pentru a investi, să aibă mai multă certitudine cu privire la venituri și vânzări”, a fost explicația oferită de fostul ambasador brazilian în China, Marcos Caramuru, conform CNBC.

Creșterea blocurilor economice din afara SUA le permite acestor economii să facă presiuni pentru o utilizare mai largă a monedelor lor. Este posibil ca Asia să contribuie cu peste 70% la creșterea globală, potrivit estimărilor FMI.

În ciuda loviturilor suferite de dolarul american până acum, analiștii rămân de părere că detronarea sa nu se va întâmpla prea curând deoarece pur și simplu nu există alternative în acest moment.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *