ActualitateInternaționalMediu

Dezastru ecologic! Japonia începe să vâneze balene cu înotătoare dorsală

Japonia a luat o decizie controversată prin adăugarea balenelor cu înotătoare dorsală, mamifere marine pe cale de dispariție, pe lista sa de specii vânate în scop comercial. Această mișcare a fost criticată de ecologiști, numind-o „un pas înapoi deplorabil”.

Japonia va vâna o balenă pe cale de dispariție

Potrivit Agenției de Investigații a Mediului (IEA), Guvernul Japoniei a anunțat pe 9 mai că balenele cu înotătoare dorsală (Balaenoptera physalus) sunt acum permise pentru vânătoare în zona sa economică exclusivă. Astfel, numărul speciilor de balene vânate comercial în Japonia a ajuns la patru, alături de balenele cu pete, balenele Bryde și balenele sei.

Această adăugare este deosebit de alarmantă din cauza dimensiunii și rarității speciei. Balenele cu înotătoare dorsală pot atinge o lungime de până la 25 de metri și sunt al doilea cel mai mare animal de pe Pământ în ceea ce privește lungimea, după balena albastră. Aceste creaturi impresionante pot trăi până la 90 de ani și au un areal larg în oceanele lumii.

Deși au fost clasificate ca pe cale de dispariție de către IUCN până în 2018, statutul lor a fost actualizat ulterior ca vulnerabil. Populația lor a crescut aproximativ de două ori din anii 1970, în principal datorită interdicțiilor privind vânătoarea comercială care au permis numărului lor să crească din nou. Cu toate acestea, decizia Japoniei ar putea să pună în pericol acest progres.

Clare Perry, un consilier oceanic senior la EIA, a comentat: „Acesta este un pas înapoi deplorabil și un efort disperat al Guvernului Japoniei de a stimula o cerere practic inexistentă pentru carne de balenă în Japonia, pentrua justifica construirea unei noi nave fabrică pentru uciderea balenelor, cu banii contribuabililor”, informează IFL Science.

„Ei sunt unii dintre cei mai importanți colectori de carbon ai Pământului și ar trebui să fie protejați pentru a-și putea continua rolul critic în mediul marin”, a adăugat Perry.

Japonia a reluat vânătoarea comercială în iunie 2019, după ce s-a retras controversat din Comisia Internațională pentru Vânătoarea de Balene (IWC), organismul interguvernamental care reglementează industria vânătorii de balene.

Deși din 1982 IWC a interzis vânătoarea comercială, anumite țări, printre care Norvegia, Danemarca/Groenlanda, Rusia, Islanda și Japonia, au continuat să o practice sub pretextul cercetării științifice sau vânătorii tradiționale de subzistență a populațiilor aborigene.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

.