ActualitateMediu

De la fundul mării la vârful vieții: Povestea epică a unui vierme acvatic!

În lumea subacvatică, un mic erou își ia viața în propriile mâini, sau mai bine zis, în propriul său fund.

„Megasyllis nipponica”, sau așa cum îi spunem noi pe numele de cod „Viermele japonez de silid verde”, nu este genul de creatură care să se mulțumească cu viața de zi cu zi. Dimpotrivă, el a decis să facă o mișcare stilată spre independență și cum altfel decât să înoate departe de partea sa superioară și să își caute dragostea subacvatică, relatează Sky News.

O evoluție uimitoare în lumea vieții marine

Procesul său unic, numit stolonizare, seamănă cu o dietă de Crăciun, dar pentru viermi. Partea inferioară a acestor creaturi dezvoltă ochi, antene și peri de înot proprii, înainte de a-și lua rămas bun de la jumătatea superioară și de a se avânta în aventuri subacvatice.

Ce face acest capăt inferior, numit stolon, după despărțire? Se încarcă cu ouă sau spermatozoizi și pleacă în căutarea dragostei, în timp ce restul viermelui se retrage strategic pentru a evita călătoria potențial periculoasă.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Tokyo a dezvăluit misterele din spatele acestei evoluții uimitoare. Procesul de stolonizare se desfășoară în mod succesiv, începând cu maturarea gonadelor, formarea capului, apoi ochii, antenele, organele senzoriale și, în cele din urmă, nervii și un „creier” nou-nouț.

Cu toate acestea, acești stoloni nu sunt deloc organizați ca restul corpului. Le lipsește un tub digestiv unic, iar segmentele corpului se repetă într-un mod inedit. Cu toate acestea, cu toate piesele necesare la locul lor, acești aventurieri subacvatici își pot trăi acum propria viață.

Profesorul Toru Miura, cercetătorul principal al studiului, a explicat că acest fenomen neobișnuit arată modul în care procesele de dezvoltare se adaptează la istoriile de viață ale animalelor cu stiluri reproductive unice. „Este un exemplu remarcabil de adaptare pentru supraviețuire în lumea marină”, a adăugat el, subliniind încă o dată natura uluitoare și plină de surprize a vieții marine.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.