Tech

De ce toată lumea încearcă să atingă polul sud al Lunii?

Miercuri, India a aselenizat cu succes o navă spațială robotizată la doar câteva zile după ce un vehicul rusesc s-a prăbușit pe suprafață Lunii. Nava spațială indiană, fără astronauți la bord, a aterizat în apropierea polului sudic al Lunii, o zonă tot mai râvnită de marile agenții spațiale ale lumii.

LIVING ERA BANNER

Ce a început cursa pentru polul sud al Lunii

Agențiile spațiale și companiile private văd polul sud al Lunii ca fiind locația perfectă pentru o colonie lunară datorită prezenței apei înghețate din zonă. Aceasta ar putea fi utilizată pentru operațiuni de minerit pe satelitul natural și pentru aprovizionarea potențialelor misiuni pe Marte, informează Reuters.

Înainte de prima aterizare Apollo, cercetătorii speculau că ar putea exista apă pe Lună, dar probele pe care echipajele Apollo le-au returnat pentru analiză la sfârșitul anilor 1960 și începutul anilor 1970 păreau a fi uscate.

În 2008, cercetătorii de la Universitatea Brown au reexaminat acele mostre lunare folosindu-se de noi echipamente și au descoperit hidrogen în interiorul unor mici perle de sticlă vulcanică. Un an mai târziu, un instrument NASA aflat la bordul sondei Chandrayaan-1 a Organizației Indiene de Cercetare Spațială a detectat apă pe suprafața Lunii.

O altă sondă NASA care a atins polul sud al lunii, tot în 2008, a descoperit apă înghețată sub suprafața lunii, iar o misiune anterioară a NASA, din 1998, găsise dovezi că cea mai mare concentrație de gheață se găsește în craterele umbrite de la polul sud.

Dacă pe Lună se află suficientă gheață, aceasta ar putea fi o sursă de apă potabilă pentru explorarea Lunii, care ar putea contribui și la răcirea echipamentelor. De asemenea, ar putea fi descompusă în hidrogen pentru combustibil și oxigen pentru a respira, sprijinind misiunile spre Marte sau mineritul lunar.

În anul 1967, a fost semnat tratatul privind spațiul cosmic al Națiunilor Unite, ce interzice revendicarea dreptului de proprietate asupra Lunii. SUA a încercat să pună bazele exploatării resurselor Lunii prin Acordurile Artemis, cu 27 de semnatari, refuzate de China și Rusia.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *