Recomandările RedacțieiTech

Dark Web vs. Deep Web. Lucruri pe care trebuie să le știi și cât sunt de periculoase

Cei mai mulți utilizatori de internet navighează folosind internetul de „suprafață”, un segment în care site-urile sunt indexate de motoarele de căutare populare și pot fi vizualizate cu ușurință cu ajutorul browserelor web tradiționale. În timp ce web-ul de „suprafață” reprezintă cea mai mare parte a ceea ce vede utilizatorul, există mult mai multe straturi de conținut ascuns care pot fi găsite pe dark web (de altfel, vom discuta și despre deep web). Utilizând un browser special cunoscut sub numele de The Onion Router (Tor), utilizatorii pot explora aceste site-uri ascunse și se pot implica atât în activități legale, cât și ilicite, sub acoperirea unei adrese IP anonime, notează Universitatea Tulane.

Ce este internetul de „suprafață”?

Site-urile de pe web-ul de „suprafață” sunt cele vizibile pentru utilizatorii obișnuiți, cei care utilizează browsere normale (Chrome, Mozilla etc), fără a implica Tor sau alte browsere sau programe speciale. De asemenea, site-urile de „suprafață” sunt indexabile și pot fi găsite cu ușurință cu ajutorul motoarelor de căutare.

Deși rețeaua de „suprafață” este alcătuită din multe dintre cele mai populare site-uri .com, .net și .org, se estimează că aceasta reprezintă doar aproximativ 5% din conținutul total disponibil pe internet, restul fiind găsit în rețeaua profundă sau în cea întunecată, adică Deep Web sau Dark Web. Practic, internetul de „suprafață” reprezintă doar vârful unui iceberg.

Care este diferența dintre Deep Web și Dark Web?

 
Milioane de utilizatori ai internetului accesează zilnic baze de date private, cum ar fi căsuțele de e-mail și conturile de carduri de credit. Aceste pagini nu sunt indexate de motoarele de căutare și sunt protejate în spatele unor ziduri de securitate, formulare de autentificare și parole pe deep web.
 
Aproximativ 90% din toate site-urile web se află pe deep web, iar multe dintre acestea sunt utilizate de entități precum corporații, agenții guvernamentale și organizații non-profit. Ceea ce este cunoscut sub numele de dark web există în cadrul deep web.
 
Este o zonă a internetului care este accesibilă doar pentru utilizatorii care au instalat un browser Tor. În general, majoritatea utilizatorilor medii de internet nu vor avea niciodată nevoie să acceseze conținut de pe dark web, deși este perfect legal să folosești Tor.
 

Când și de ce a fost creat Dark Web?

Se știe că dark web a început în anul 2000, odată cu lansarea Freenet, proiectul de teză al studentului Ian Clarke de la Universitatea din Edinburgh, care și-a propus să creeze un „Sistem descentralizat de stocare și recuperare a informațiilor”.
 
Clarke urmărea să creeze o nouă modalitate de a comunica și de a partaja fișiere online în mod anonim. Această lucrare de bază a stat la baza proiectului Tor, care a fost lansat în 2002, iar șase ani mai târziu a fost lansat și un browser. Odată cu crearea Tor, utilizatorii puteau acum să navigheze pe internet în mod complet anonim și să exploreze site-uri care erau considerate ca făcând parte din „dark web”.

Cum funcționează Dark Web

Folosit inițial de Departamentul de Apărare al Statelor Unite pentru a comunica în mod anonim, dark web a devenit acum un centru pentru utilizatorii care doresc să rămână anonimi în întreaga lume. Oamenii folosesc dark web atât în scopuri legale, cât și ilegale.
 
Acesta utilizează o tehnologie numită „onion routing”, care protejează utilizatorii de urmărire printr-o cale aleatorie de servere criptate. Atunci când utilizatorii accesează un site prin Tor, informațiile lor sunt direcționate prin mii de puncte de releu care acoperă urmele utilizatorului și fac ca navigarea acestuia să fie practic imposibil de urmărit.
 

Este legal să utilizezi Dark Web?

Deși utilizarea dark web poate părea ceva ilegal, totul este perfect legal și există multe utilizări legitime ale Tor și ale navigării anonime. De exemplu, în țările în care supravegherea guvernamentală poate fi folosită pentru a spiona și oprima disidenții politici, dark web-ul este adesea un loc de comunicare care evită cenzura și controlul guvernamental.
 
În ciuda acestor niveluri suplimentare de securitate, utilizatorii ar trebui să fie în continuare precauți atunci când folosesc dark web și să ia măsuri de securitate adecvate, cum ar fi actualizarea periodică a software-ului de securitate, navigarea cu un VPN robust și evitarea utilizării unei adrese de e-mail standard.

Utilizări ilegale ale Dark Web

Dată fiind natura sa anonimă, dark web-ul este utilizat și în scopuri ilicite și chiar ilegale. Printre acestea se numără cumpărarea și vânzarea de droguri ilegale, arme, parole și identități furate, precum și comercializarea de pornografie ilegală și alte materiale potențial dăunătoare.
 
Mai multe site-uri care găzduiesc materiale ilegale au fost descoperite de agențiile guvernamentale și închise în ultimii ani, printre care Silk Road, AlphaBay și Hansa. Anonimatul de pe dark web a dus, de asemenea, la amenințări la adresa securității cibernetice și la diverse încălcări ale datelor în ultimele decenii.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *