ActualitateEvenimentRecomandările Redacției

Dacă donezi sânge, atunci impozitul pe clădiri va fi mai mic

O nouă măsură încurajatoare pentru donatorii de sânge a intrat în vigoare odată cu promulgarea legii de către președintele Klaus Iohannis. Aceasta prevede o reducere a impozitului pe clădiri pentru persoanele fizice care donează sânge și are ca scop stimularea actului de donare și recunoașterea contribuției lor la comunitate.

LIVING ERA BANNER

Impozit mai mic pentru cei care donează sânge

Conform noilor modificări aduse la Codul Fiscal, reducerea impozitului pe clădiri pentru donatorii de sânge este procentuală și va fi stabilită de către consiliile locale. Pentru a beneficia de această reducere, donatorii trebuie să demonstreze că au efectuat cel puțin 3 donări de sânge în decursul unui an calendaristic.

Această inițiativă nu numai că încurajează donarea de sânge, dar și oferă un sprijin tangibil celor care contribuie la salvarea vieților prin gesturile lor altruiste. Totodată, această lege reprezintă un pas înainte în promovarea solidarității și a responsabilității sociale, recunoscând importanța și valoarea donatorilor de sânge în societate.

De asemenea, aceeași reducere procentuală a impozitului pe clădiri se aplică și persoanelor cu dizabilități, consolidând principiul egalității și incluziunii în societate.

Reducerea poate fi acumulată cu alte beneficii, precum și cu reducerea de 10% acordată celor care plătesc anticipat impozitele.

Beneficiarii trebuie să prezinte documente care să ateste cele trei donări de sânge efectuate în cursul unui an calendaristic, iar reducerea impozitului va fi calculată ca diferență între impozitul datorat și suma bonificației acordate. Această facilitate se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care sunt depuse documentele justificative.

Potrivit inițiatorilor acestei legi, în țara noastră „nivelul donării de sânge este cel puțin de două ori mai mic decât necesarul de care au nevoie spitalele și, implicit, pacienții”. Datele Ministerului Sănătății arată că în 2022 a fost înregistrat un număr de 319.926 de donatori de sânge şi componente sangvine umane, reprezentând 1,8% din totalul populaţiei României, notează adevărul.ro.

Prin această măsură, statul recunoaște și recompensează generozitatea și implicarea cetățenilor în acțiuni care salvează vieți și sprijină comunitatea. De asemenea, această inițiativă încurajează o mai mare participare la donarea de sânge, contribuind la asigurarea unei rezerve adecvate de sânge în spitale și la sprijinirea celor aflați în nevoie.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

.