ActualitateCe se mai întâmplă în lume?

Cutremur în Biserica Protestantă Germană: Peste 2.000 de victime ale abuzurilor sexuale

Liderii Bisericii își cer scuze în fața unui număr uimitor de cel puțin 1.259 de autori implicați în aceste incidente

Un studiu independent privind abuzurile sexuale în cadrul Bisericii Protestantă din Germania a fost publicat joi, evidențiind o cifră alarmantă de cel puțin 2.225 de victime și peste 1.200 de autori implicați în astfel de incidente. Concluziile dezvăluie că aceste cazuri de abuzuri au avut loc în ultimele decenii, afectând comunitatea extinsă a Bisericii, relateaza El Pais.

Coordonat de Martin Wazlawik de la Universitatea din Hanovra, raportul se bazează pe analiza documentelor bisericilor regionale și a organizației diaconale luterane Diakonie. Se estimează că numărul real al autorilor ar putea ajunge la aproximativ 3.500 de persoane, având în vedere că studiul s-a concentrat mai ales pe dosarele disciplinare, nu pe cele personale ale tuturor pastorilor și diaconilor.

Reacția șocantă a Bisericii și scuzele aduse victimelor

„Este vârful vârfului aisbergului”, a comentat Wazlawik în timpul prezentării studiului. Biserica, confruntată cu aceste date tulburătoare, a comandat și finanțat studiul cu 3,6 milioane de euro pentru a investiga structurile care au favorizat violența și abuzul de putere în cadrul acestei instituții religioase.

Într-o declarație de la Hanovra, șeful Consiliului Bisericii Protestante din Germania, reprezentând 19,2 milioane de creștini protestanți, și-a cerut scuze „din toată inima” victimelor. Episcopul Kirsten Fehrs a recunoscut vinovăția bisericii și a declarat că este „profund șocat” de rezultatele studiului.

Semnal de alarmă pentru comunitatea religioasă

Acest raport aduce în prim-plan o problemă gravă în cadrul comunității protestante din Germania și marchează un pas semnificativ în direcția transparenței și responsabilității.

Asemenea dezvăluiri vin la câțiva ani după ce Biserica Catolică din Germania a fost confruntată cu un scandal similar, evidențiind abuzuri sexuale comise de clerul său, subliniind nevoia unei acțiuni concertate pentru a aborda această problemă sensibilă în întregul spectru religios.

În 2018, conform unui raport comandat de Biserică, s-a ajuns la concluzia că cel puțin 3.677 de persoane au fost supuse abuzurilor de către clerul catolic din Germania, în perioada cuprinsă între anii 1946 și 2014. Mai mult de jumătate dintre victime aveau vârsta de 13 ani sau chiar mai puțin, iar aproape o treime dintre acestea au avut rolul de băieți de altar.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.