Justiție

Curtea de Apel din Napoli a decis! Darius Vâlcov ar putea fi predat în România. Decizia nu e definitivă

S-a terminat pentru Darius Vâlcov. Judecătorii de la Curtea de Apel Napoli au dispus predarea acestuia autorităților din România. Fostul ministru trebuie să execute o pedeapsă de 6 ani de închisoare.

Darius Vâlcov a fost Ministru al Finanțelor Publice între 2014 și 2015 și era considerat de foarte multă lume drept „eminența cenușie”. Acesta a fost și primarul orașului Slatina, între 2004 – 2012, iar ascensiunea sa politică a început în 2000.

Acesta a contribuit la programul de guvernare al PSD din perioada în care Liviu Dragnea era la putere, iar ulterior a devenit consilier de stat în cabinetul Dăncilă.

Conform Înaltei Curți de Casație și Justiție din România (ICCJ), Darius Vâlcov trebuief să execute o pedeapsă de 6 ani de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani săvârșite în România în perioada 2009-2013.

Conform DNA, Vâlcov ar fi produs un prejudiciu de peste 9 milioane de lei (aproape 2 milioane de euro), prin infracțiuni de corupție, dar instanţa a stabilit un prejudiciu de doar 6,2 milioane de lei, notează știrileprotv.ro.

De altfel, se pare că fostul ministru are sechestru pe bani și bunuri de peste 7,2 milioane de lei, printre care 172 de tablouri și 3 lingouri de aur.

Hotărârea italienilor nu este definitivă și poate fi atacată în recurs de cinci zile, la Curtea de Casație a Italiei. Vâlcov s-a predat în Napoli autorităților italiene, la 23 mai.

Potrivit legislației italiene, având în vedere locul predării, a fost atrasă competența Curții de Apel Napoli. Instanța de executare italiană nu a dispus arestarea provizorie în vederea predării, fiind lăsat în libertate, sub supraveghere, mai notează sursa citată.

„În cauză au fost invocate două argumente: legăturile persoanei solicitate cu statul italian, care ar fi justificat recunoașterea pedepsei și punerea sa în executare în Italia și condițiile de detenție din România, considerate necorespunzătoare. În dovedire, apărătorii persoanei solicitate au depus o serie de înscrisuri și rapoarte,” – precizează Ministerul Justiției.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *