ActualitateInternațional

Criză umanitară: Mii de migranți, blocați între iadul plajelor columbiene și jungla Darién

Familiile venezuelene, peruane, haitiene, chineze și afgane se confruntă cu obstacole imense, blocându-se în Necoclí, în așteptarea unei evadări periculoase spre jungla Darién și mai departe, pe singura rută terestră către Statele Unite ale Americii.

LIVING ERA BANNER

Oprire și restart: Dramă și negocieri în criza migranților

Într-o dramă umanitară amplificată de sărăcie, boli și violență, mii de migranți se află într-o situație critică pe plajele din nordul Columbiei, în Necoclí, așteptând cu disperare o barcă pentru a traversa jungla Darién și a ajunge în Panama. Sub presiunea dificultăților economice, a problemelor de securitate și a lipsei de resurse, acești oameni din Venezuela, Peru, Haiti, China și Afganistan se confruntă cu o alegere grea în căutarea visului american, relatează El Pais.

Conform datelor furnizate de guvernul panamez și de Human Rights Watch, în 2023, peste 457.000 de persoane au traversat frontiera pe jos, dublu față de anul precedent. Situația este în continuă creștere, iar autoritățile locale estimează un flux zilnic de 1.000-2.000 de migranți, concentrați în porturile Necoclí și Turbo, pe Atlantic. Cu toate acestea, mulți rămân blocați în aceste locuri săptămâni sau luni, incapabili să-și continue drumul.

Săptămâna trecută, criza a atins un punct critic în Necoclí, când arestarea a doi căpitani de ambarcațiuni pentru trafic ilegal de migranți a determinat oprirea temporară a operațiunilor. Aproximativ 5.000 de oameni s-au adunat pe plajă, cu resurse limitate de hrană și apă. Însă, după negocieri intense, rutele au fost reluate la 1 martie, iar sute de migranți s-au adunat la cheile Necoclí pentru a încerca să își continue călătoria spre nord.

În umbra Clanului Golfului: Comerțul cu migranți și condițiile mizere ale călătoriei

În spatele acestei crize umanitare, Clanul Golfului, cel mai puternic grup de crimă organizată din țară, controlează profitabilul comerț cu migranți. Cu un venit anual estimat la 30 de milioane de dolari din afacerea cu imigranți, acest grup alimentează crima și instabilitatea în zonă. În ciuda declarațiilor președintelui columbian Gustavo Petro și a rapoartelor care confirmă implicarea Clanului Golfului, autoritățile locale resping acuzațiile, afirmând că nu au cunoștințe directe despre activitățile acestora.

În timp ce unii se îmbogățesc, migranții trăiesc în condiții mizere, sub amenințarea violenței și discriminării. Organizații precum „Medici fără frontiere” raportează creșterea atacurilor asupra migranților în jungla Darién, adăugând încă o amenințare la un drum deja periculos. Cu toate acestea, pe plaja Necoclí, comunitatea de migranți formează o legătură puternică, găsind sprijin și solidaritate în mijlocul acestei tragedii umane.

În timp ce se așteaptă rezolvarea acestei crize, poveștile unice ale fiecărui migrant și lupta lor pentru un viitor mai bun continuă să definească această realitate îngrijorătoare în care „suntem în iad, dar nu suntem singuri”.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

.