ActualitateCe se mai întâmplă în lume?Internațional

Criză energetică în Ucraina: Atacurile rusești și impactul devastator asupra rețelei electrice

Ucraina se confruntă cu cea mai gravă criză energetică de la începutul războiului, atacurile aeriene rusești reducând capacitatea de generare a energiei electrice la jumătate. Întreruperile zilnice de până la 10 ore de curent electric afectează întreaga țară, iar situația este așteptată să se înrăutățească pe măsură ce se apropie iarna.

LIVING ERA BANNER

Atacurile rusești asupra infrastructurii energetice din Ucraina au provocat cea mai severă criză energetică din timpul războiului, lăsând țara cu mai puțin de jumătate din capacitatea sa de generare a energiei electrice. Această situație dramatică a dus la întreruperi zilnice de electricitate de 10 ore sau mai mult, o realitate cu care ucrainenii vor trebui să se obișnuiască în anii care vin, conform declarației premierului ucrainean Denys Shmyhal de la 4 iunie, scrie El Pais.

Întreruperi zilnice de curent electric și prognoze îngrijorătoare

În orașe precum Kiev și Dnipro, alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă timp de 10 ore pe zi în ultima săptămână, iar în Odesa, anumite cartiere au petrecut până la 20 de ore fără curent electric. Ukrenergo, operatorul energetic de stat, estimează că în săptămâna următoare vor fi cel puțin șase ore pe zi fără energie electrică în întreaga țară. Politicienii și experții avertizează că situația se va înrăutăți, mai ales în timpul iernii, când nevoile energetice cresc.

Deja între toamna anului 2022 și ianuarie 2023, Ucraina a experimentat o criză similară, dar daunele provocate de atacurile din 2024 sunt mult mai severe. Potrivit firmei de consultanță Dixi, capacitatea de producție a energiei a scăzut la 52%, centralele termice fiind cele mai grav afectate de bombardamentele rusești. Centrala nucleară Zaporizhzhia, cea mai mare din Europa, este ocupată de forțele ruse și asigura înainte de război jumătate din producția de energie nucleară a Ucrainei.

Raportul Dixi arată că Ucraina a trecut de la o producție de 55 de gigawați înainte de invazie la o capacitate actuală de 18,3 gigawați. În primăvara acestui an, rachetele rusești au distrus centrale care produceau nouă gigawați de electricitate. Vremea blândă de primăvară și de vară și orele prelungite de lumină au permis cetățenilor să evite o problemă iminentă, însă lipsa energiei electrice în lunile reci pentru încălzire, apă caldă și iluminat va deveni o provocare majoră.

Impactul distrugător al atacurilor asupra infrastructurii energetice

Olga Kosharna, expert la Centrul Nuclear Ucrainean, avertizează că situația se va agrava în toamnă, cu întreruperi mai severe de energie electrică. Potrivit acesteia, ucrainenii trebuie să se pregătească pentru zile în care vor avea doar patru ore de electricitate. Companiile din sector estimează că va dura ani de zile pentru a repara centralele electrice avariate de bombardamentele rusești. Serhiy Nagorniak, reprezentant al Comitetului Național pentru Energie și Locuințe, a declarat că populația trebuie să se aștepte la 10 ore pe zi fără alimentare cu energie electrică atunci când temperaturile vor scădea sub 10ºC (50ºF).

Creșterea tarifelor la energie electrică a fost inevitabilă, acestea majorându-se cu 64% în iunie, de la 2,64 grivne pe kilowatt-oră la 4,32 grivne. Consumul mediu lunar pe gospodărie în Ucraina era de 155 kWh, ceea ce înseamnă că factura lunară a crescut de la 10 dolari la 16,6 dolari, într-o țară unde salariul mediu lunar era echivalent cu 471 de dolari la sfârșitul anului trecut. Banca Mondială a estimat că rata sărăciei în Ucraina a crescut de la 5,5% la 24% din populație doar în 2022, anul invaziei rusești.

Dependenta crescentă de importurile de energie și presiunea asupra guvernului

În fața acestei crize energetice, Ucraina devine tot mai dependentă de importurile de electricitate din Uniunea Europeană. Guvernul și companiile energetice susțin că nu există alternativă la creșterea tarifelor, dat fiind costurile mari pentru reconstruirea rețelei electrice. Ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a fost demis în luna mai 2023, iar activiști precum Mustafa Nayyem au criticat guvernul pentru lipsa de sprijin.

Criza energetică și penuria de muniție antiaeriană au dus la o rată mai mică de interceptare a proiectilelor rusești, forțând țări precum Germania, Regatul Unit și Statele Unite să dubleze livrarea de sisteme antiaeriene pentru a proteja Ucraina. Aceasta rămâne una dintre cele mai mari provocări pentru guvernul ucrainean și președintele Volodimir Zelenski în fața unei ierni care se anunță extrem de dificilă.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.