ActualitateInternațional

Criza din Orientul Mijlociu și dilema americană: Provocări majore pentru Biden înaintea alegerilor

Refuzul lui Netanyahu de a recunoaște un stat palestinian și atacurile Houthi complică politica externă a SUA.

În contextul unui Orient Mijlociu tot mai tensionat, președintele american Joe Biden se confruntă cu provocări majore cu doar zece luni înainte de alegerile prezidențiale din 5 noiembrie. Refuzul categoric al premierului israelian Benjamin Netanyahu de a recunoaște un stat palestinian și atacurile continue ale grupării Houthi din Yemen aduc Statele Unite într-o criză complexă și în creștere. Pe plan intern, poziția lui Biden față de conflictul din regiune este supusă criticilor tot mai răspândite, inclusiv din partea democraților, relatează El Pais.

Dilema Washingtonului: în sprijinul Israelului, dar solicitând reținere

Administrația Biden susține dreptul Israelului la autoapărare și furnizează arme în acest scop, subliniind necesitatea distrugerii miliției palestiniene radicale Hamas. Cu toate acestea, apelurile la reținere și protejarea vieților civile au adus SUA într-o poziție delicată, pe fondul creșterii numărului victimelor palestiniene în Gaza, apropiindu-se de 25.000.

Pe măsură ce Israelul continuă ofensiva împotriva Hamas, presiunile internaționale cresc, iar credibilitatea SUA în rolul de apărător al drepturilor omului scade, în special în Sudul Global. SUA trebuie să gestioneze cu atenție cererile contradictorii ale aliaților săi arabi, care îndeamnă la exercitarea presiunilor asupra Israelului și oprirea războiului, în timp ce Israelul rămâne neclintit în fața presiunii americane.

În paralel cu conflictul din Gaza, tensiunile cresc în alte zone. Grupările pro-iraniene au lovit baza aeriană Al Asad din Irak, iar refuzul lui Netanyahu de a accepta un stat palestinian adaugă combustibil focului. În plus, milițiile Houthi din Yemen continuă atacurile în Marea Roșie și Golful Aden, provocând preocupări cu privire la siguranța rutelor maritime.

Planurile Washingtonului: soluția celor două state și implicarea Arabiei Saudite

Casa Albă continuă să susțină soluția celor două state, propunând colaborarea Arabiei Saudite la reconstrucția Gaza și normalizarea relațiilor dintre Israel și Riad. Cu toate acestea, refuzul lui Netanyahu de a accepta un stat palestinian pune în pericol aceste planuri, iar presiunile saudite pentru o încetare a focului complică și mai mult situația.

Atacurile continue ale milițiilor Houthi din Yemen și rachetele lansate în Marea Roșie aduc o nouă dimensiune conflictului. Washingtonul adoptă o abordare moderată pentru a evita escaladarea și implicarea directă a Iranului. Desemnarea Houthi ca grup terorist și loviturile aeriene americane au fost răspunsuri relative, menite să protejeze interesele SUA în regiune fără a intensifica conflictul.

Turbulențe interne: Critici din partea democraților

Politica lui Biden în Orientul Mijlociu provoacă nemulțumiri și în rândul democraților americani. Mai mulți senatori democrați propun măsuri care condiționează asistența militară pentru Israel de respectarea dreptului internațional. Aceste inițiative adaugă presiuni suplimentare asupra administrației Biden, deja confruntată cu provocări externe complexe.

În ciuda eforturilor pentru soluționarea conflictului, soluția celui două state rămâne un obiectiv îndepărtat, iar escaladarea tensiunilor regionale aduce noi provocări pentru administrația Biden. Cu alegerile din noiembrie apropiindu-se rapid, președintele american se află într-o dilemă complexă, încercând să mențină un echilibru între aliații săi, opiniile interne și presiunile internaționale.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.