Mediu

Crevetele-călugăriță, crustaceul care lovește ca Mike Tyson

crevete-calugarita

Crevetele-călugăriță este un crustaceu marin foarte agresiv cunoscut pentru pumnii săi de fier, care poate fi găsit în apele tropicale și subtropicale din Oceanul Indian și Pacific, între Africa de Est și Hawaii.

LIVING ERA BANNER

Pumnii de fier ai crevetelui-călugăriță

Creveții-călugăriță sunt recunoscuți pentru culorile lor vibrante, dar și pentru eficiența cu care își omoară prada folosindu-se fie de pumnii sau ghearele lor ascuțite.

Acest mic crustaceu are o forță de lovire atât de mare încât a fost supranumit „despicătorul de degete”, din cauza rănilor pe care le pot provoca dacă sunt manevrați fără grijă de către oameni.

Lovitura lor este atât de rapidă încât creează bule de „cavitație”, mai exact bule super încălzite și o mică sclipire de lumină, iar pentru fracțiuni de secundă este generată o temperatură de 4.700 de grade Celsius în apa din jur (temperatura soarelui este de 5.499°C).

Distrugerea bulelor generează după o undă de șoc intensă, care poate ameți, dezmembra sau ucide instantaneu prada, chiar dacă crevetele își ratează ținta.

Pe lângă pumnii săi letali, crevetele-călugăriță are cel mai complex sistem vizual din lume alcătuit din 16 fotoreceptori și poate vedea lumina UV și polarizată, fiind singurele animale cunoscute care detectează lumina polarizată circular. De asemenea, poate percepe adâncimea cu un singur ochi și pot mișca fiecare ochi în mod independent.

Cercetători au reușit să analizeze ochii crustaceului și vederea sa polarizată pentru a crea o cameră care poate detecta diferite forme de cancer, iar structura pumnilor lui a fost studiată și utilizată în fabricarea de armură antiglonț.

Unele specii au relații monogame

Au fost descoperite în jur de 450 de specii de creveți-călugăriță, supranumiți și creveți cu mantie, iar culorile lor variază de la nuanțe de maro la verde, roșu și albastru strălucitor. Cea mai faimoasă specie este crevetele-călugăriță păun (cunoscut și sub numele de crevetele-călugăriță arlechin, crevetele-călugăriță pictat sau crevetele-călugăriță clovn), fiind unul dintre creveții cu mantie mai mari și mai colorați care se întâlnesc frecvent.

Crevetel cu mantie atinge lungimi de aproximativ 10 cm, dar unii au fost înregistrați ca având o lungime de 46 cm. Carapacea crustaceului acoperă doar partea din spate a capului și primele două segmente ale toracelui.

Unele specii de creveți-călugăriță sunt monogame, rămânând cu același partener pentru 20 de ani. Trăiesc împreună în aceeași vizuină, iar atât masculul, cât și femela au grijă de ouă.

Oamenii nu s-au lăsat intimidați de abilitățile crustaceului, fiind prezent în bucătării din întreaga lume. Populația de creveți cu mantie este deosebit de densă în largul coastelor Japoniei și Vietnamului, iar în Hawaii creveții ating dimensiuni nefiresc de mari din cauza apelor contaminate.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *