ActualitateTech

Creierele conectate la computer: Provocările și perspectivele unei noi ere tehnologice

De la comunicarea telepatică la controlul mental, astăzi vom afla cum tehnologia BCI schimbă paradigma umană.

Cu tehnologia neurotehnologică într-un avans constant, umanitatea se confruntă cu perspective plăcute și tulburătoare legate de conectarea creierelor la computere. Interfețele creier-computer (BCI) deschid drumul către realizări uimitoare, precum controlul dispozitivelor prin puterea minții, comunicarea telepatică și învățarea rapidă a unor abilități noi. Cu toate acestea, îngrijorările legate de supraveghere continuă, posibilitatea manipulării gândurilor și pierderea libertății individuale se află la orizont, relateaza El Pais.

Oportunități fascinante ale conectării creierelor

Într-un viitor apropiat, BCI-urile ar putea deveni disponibile pe piață, deschizând oportunități nebănuite în comunicare și cunoaștere. Filosoful Slavoj Žižek speculează asupra schimbărilor majore în modul în care înțelegem gândirea și libertatea. Potrivit lui, comunicarea fără bariere lingvistice ar putea revoluționa interacțiunile umane, dar există și riscul erodării distincției dintre sine și celălalt. Žižek avertizează asupra unui posibil viitor al hipervigilenței, în care activitatea cerebrală este monitorizată constant, amintind de conceptul din filmul „Minority Report”.

O preocupare crucială este protejarea vieții private și a identității mentale în era neurotehnologiei. Chile și Brazilia sunt singurele țări care au adoptat măsuri legislative pentru a proteja informațiile despre creier. Neurologul Rafael Yuste subliniază importanța stabilirii „drepturilor neuronilor” pentru a preveni consecințele negative similare celor ale altor tehnologii disruptive.

Există două tipuri principale de BCI: invazive și neinvazive. Tehnologii precum cipurile cerebrale de la Neuralink necesită implantare în interiorul craniului și sunt strict reglementate. Cu toate acestea, dispozitivele neinvazive, cum ar fi căștile, ridică dileme etice, deoarece sunt vândute fără un cadru de reglementare specific. Utilizatorii pot semna contracte care oferă companiilor control total asupra datelor cerebrale, subliniind vulnerabilitatea informațiilor delicate și necesitatea unor reglementări mai stricte.

Nevoia urgentă de reglementare și amenințarea inegalității

O altă preocupare majoră este creșterea inegalității, având în vedere accesul limitat la tehnologiile neurotehnologice. Dispozitive de stimulare a creierului pot fi achiziționate cu ușurință, iar comunități DIY (Do It Yourself) oferă instrucțiuni detaliate despre construirea unor astfel de dispozitive. Specialiștii avertizează că aceste terapii ar trebui aplicate mai întâi în contextul medical, evitând astfel consecințele unei creșteri necontrolate a capacităților cognitive.

Deși există îngrijorări cu privire la pierderea confidențialității și a autonomiei individuale, filosoful Carlos Blanco rămâne optimist cu privire la apariția unei inteligențe postumane. El subliniază importanța controlului asupra dezvoltării inteligenței artificiale și postumane și insistă asupra necesității de reglementare pentru a evita consecințele negative. Așadar, în timp ce tehnologia continuă să avanseze, umanitatea se confruntă cu provocări cruciale pentru a naviga în această nouă eră tehnologică.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.