Sănătate

COVID-19, ERIS: Cu ce este diferită noua tulpină și cine este cel mai expus?

O noua variantă de COVID se răspândește cu rapiditate devenind una dintre cele mai întâlnite în Regatul Unit și în Statele Unite, transmite SBS News. Experții spun că același lucru s-ar putea întâmpla și în Australia.

Tocmai când te gândeai ca virusul COVID a devenit o normalitate, o problemă obișnuită de tip gripal, apare aceasta noua variantă care sigur declanșează un pic de anxietate in rândul oamenilor. Această noua tulpina a virusului COVID, Eris sau EG.5.1, a determinat creșterea numărului de cazuri în Regatul Unit. Identificată pentru prima dată in luna iulie, a devenit a doua cea mai răspândită variantă din Marea Britanie. Creșterea numărului de cazuri de Eris vine într-un moment în care țara europeană se luptă deja cu creșterea numărului de infecții si internări în spitale, agravată de vremea nefavorabilă și de scăderea imunității.

Cu ce se deosebește ERIS de alte tulpini, simptome, prevenire?

Sunt în desfășurare mai multe cercetări pentru a studia această cea mai recentă variantă. Potrivit experților, motivul răspândirii Eris se datorează scăderii imunității, dar și condițiilor meteorologice nefavorabile, acesta fiind unul dintre principalele motive care crește rata de transmitere.

Simptomele acesteia, similare in mare parte cu cele ale altor variante, ar include, potrivit rapoartelor, curgerea nasului, dureri de cap, oboseală constantă, strănut și dureri în gât.

Pentru prevenire sunt valabile cam aceleași metode cu care ai încercat să te protejezi și în trecut de COVID, adică purtarea măștii în locurile publice aglomerate, distanțarea socială, spălarea frecventă a mâinilor, evitarea contactului apropiat cu persoanele bolnave, asigurarea unei ventilații corespunzătoare în încăperi.

Cine este cel mai expus riscului de infectare cu varianta COVID ERIS?

Potrivit experților, persoanele în vârstă de peste 65 de ani, femeile însărcinate și persoanele cu comorbidități sunt cele mai expuse riscului de a contracta virusul.

Scăderea imunității este unul dintre principalele motive pentru care virusul se răspândește acum ca un foc de paie.

Se pare că EG.5.1 reprezintă acum unul din șapte cazuri în Regatul Unit.

Cele mai recente date de la Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) din Statele Unite estimează că linia EG – care include EG.5.1 – reprezintă acum 17,3 la sută din infecțiile din această țară.

Adrian Esterman, profesor de biostatistică și epidemiologie la Universitatea din Australia de Sud, a declarat că se așteaptă ca un model similar să fie urmat și în Australia.

Deși ERIS este o tulpină aflată sub monitorizare de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), aceasta nu este clasificată în prezent ca variantă îngrijorătoare.

Pandemia de coronavirus nu mai este considerată o urgență sanitară globală, dar tulpinile virusului continuă să se dezvolte și să evolueze.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *