Politică

Coreea de Sud nu are de gând să „stea cu mâinile în sân” dacă Coreea de Nord va primi arme nucleare din partea Rusiei

Președintele Coreei de Sud a declarat că nu plănuiește să „stea cu mâinile în sân” dacă Coreea de Nord va fi ajutată de Rusia pentru a-și spori numărul de arme nucleare, informează CNN.

Coreea de Sud, alarmată de întâlnirea dintre Putin și Kim Jong-un

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a anunțat miercuri că țara sa „nu va sta cu mâinile în sân” și va fi nevoită să ia măsuri alături de aliații săi dacă Coreea de Nord primește ajutor din partea Rusiei pentru a-și crește colecția de arme nucleare.

Liderul sud-coreean a făcut această declarație după ce Kim Jong-un a călătorit săptămâna trecută în Rusia pentru o întâlnire cu președintele Vladimir Putin. Oficialii americani au avertizat înaintea întâlnirii că cei doi ar putea încheia un acord de furnizare a armelor către Moscova pentru războiul împotriva Ucrainei. Această înțelegere ar putea ajuta Pyongyang să obțină acces la tehnologie rusă vitală.

Yoon a declarat la Adunarea Generală a Națiunilor Unite de la New York că „În timp ce puterea militară poate varia de la țară la țară, prin unirea într-o solidaritate de nezdruncinat și aderarea fermă la principiile noastre, putem descuraja orice provocare ilegală”.

De asemenea, președintele sud-coreean a mai cerut excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU, explicând că „este paradoxal ca un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, însărcinat ca gardian suprem al păcii mondiale, să pornească un război prin invadarea unei alte națiuni suverane și să primească arme și muniții de la un regim care încalcă în mod flagrant rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU”.

Vizita lui Kim la Moscova a fost prima în străinătate de la pandemia coronavirus. Cei doi lideri s-au întâlnit timp de cinci ore, purtând ceea ce Kremlinul a numit discuții „foarte substanțiale”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că cei doi lideri nu au semnat niciun acord în timpul discuțiilor, însă întâlnirea celor doi a semnalat relații mai strânse între Rusia și Coreea de Nord, ambele confruntându-se cu izolarea internațională.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *