Internațional

Copiii dispăruți, pe cutiile de lapte. Cum își culegeau oamenii informațiile înainte de era Facebook și Instagram

Imagini cu băieți și fete au fost alături de americani în timpul micului dejun în cea mai mare parte a anilor 1980. Înainte de Facebook, de alertele Amber și de mesajele text, imaginile de pe cutiile de lapte erau o modalitate de a distribui informații despre copiii dispăruți, notează presa internațională.
 
Avea sens la acea vreme. Majoritatea americanilor consumau lapte. Era, de asemenea, o campanie populară cu legături profunde în Iowa.
 
Printre primele cutii de carton care au fost distribuite în magazinele alimentare se numărau cele de la Anderson Erickson. Ele prezentau imagini alb-negru ale lui Johnny Gosch și Eugene Martin, doi băieți care se ocupau cu distribuirea ziarelor Des Moines Register și care au dispărut subit.

De aici, campania privind copiii dispăruți a luat amploare. Au participat firme din toată țara, iar copiii dispăruți din întreaga țară au devenit parte din rutina americanilor.

A fost eficientă campania?

Se pare că nu prea mult, a declarat Robert Lowery, vicepreședinte al diviziei pentru copii dispăruți din cadrul Centrului Național pentru Copii Dispăruți și Exploatați.
 
„Cutiile de lapte sunt în general așezate la masă și, de obicei, sunt destinate copiilor. Adulții ar trebui să vadă acele poze”, a spus Lowery.
 
Chiar dacă această campanie a fost de scurtă durată și s-a încheiat în mare parte la sfârșitul anilor 1980, cutiile de carton sunt încă o imagine proeminentă pentru oamenii care se gândesc la copiii dispăruți.
 
„Îi speriam pe copii”, a spus Lowery. „Deși a fost un program util, nu a durat mult timp”.
 
Recent, la Târgul de stat din Iowa, o cutie de lapte cu imaginile lui Gosch și Martin a fost expusă pentru ca participanții la târg să-și amintească.
 
Marty Warrick, în vârstă de 53 de ani, de la Des Moines, își amintește foarte bine cartoanele. Atât el, cât și mama sa au lucrat pentru Anderson Erickson în momentul în care băieții au fost răpiți.
 
„Este înfricoșător. A fost ceva…”, a spus Warrick.

Povestea copiilor dispăruți

În primele ore ale dimineții de duminică, 5 septembrie 1982, Johnny Gosch, în vârstă de 12 ani, a dispărut în timp ce distribuia exemplare ale ziarului Des Moines Register.
 
Doi ani mai târziu, Eugene Wade Martin, în vârstă de 13 ani, a dispărut în circumstanțe aproape identice în partea de sud a orașului Des Moines. Aceste cazuri i-au îngrozit pe locuitorii din Des Moines și Iowa, mulți dintre ei crezând că Midwest – un loc „sigur” și implicit alb – ar trebui să fie imun la „acest tip de terorism”, după cum spunea un localnic în 1984.
 
„Acest oraș și această zonă geografică ar trebui să fie locuri sigure în care să crești copii, să lucrezi și să duci o viață productivă”, spunea un localnic.
 

Cei doi băieți nu au fost găsiți nici până în ziua de azi. Mulți au crezut că circumstanțele din spatele disparițiilor lui Martin și Gosch erau similare, ceea ce a dus la speculații că ambii băieți au fost răpiți de aceeași persoană. Cu toate acestea, oamenii legii nu au reușit niciodată să facă o legătură definitivă între cele două cazuri și nu au fost făcute arestări în niciunul dintre ele.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *