ActualitateEducațieTech

Controverse în legătură cu introducerea recunoașterii faciale într-un liceu din Oradea

Liceul „Onisifor Ghibu” din Oradea a stârnit controverse după anunțul introducerii unui sistem de recunoaștere facială la intrarea în școală. Asociația pentru Tehnologie și Internet a reacționat prompt, trimițând o sesizare la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Reprezentanții asociației susțin că astfel de sisteme de monitorizare bazate pe recunoaștere facială nu sunt legale în mediul școlar.

Colegiul „Onisifor Ghibu” din Oradea are planuri pentru instalarea unui sistem de recunoaștere facială la intrările școlii, constând în turnicheți specializați. Noul sistem propune fotografierea elevilor și profesorilor pentru identificare, oferind un control mai riguros asupra accesului comparativ cu portarul tradițional. Scopul acestui sistem este prevenirea intrării persoanelor neautorizate și a incidentelor potențiale.

Directorul colegiului susține că a avut ocazia să vadă cum funcționează un astfel de sistem într-o clădire de birouri din București și îl consideră excelent pentru necesitățile școlii pe care o conduce.

„Noul sistem ne va oferi control asupra persoanelor care intră în școală. Siguranța trebuie să fie pe primul loc”, este de părere directorul.

Această mișcare a generat o dezbatere cu privire la drepturile individuale, securitatea datelor și respectarea legislației privind protecția datelor în instituțiile de învățământ. Situația evidențiază tensiunile dintre adoptarea tehnologiei avansate și respectarea normelor legale în contextul educațional.

„Această măsură nu este una care ar pune în pericol elevii”

„Această măsură nu este una care ar pune în pericol elevii. Este o măsură care ar contribui la siguranța acestora. Problema este legată de modul în care se folosesc aceste date, cine le administrează, cine are acces la ele.

Am avea nevoie de niște clarificări legislative din partea Parlamentului cu privire la acest lucru, dar momentan nu avem parte de așa ceva, iar acest lucru reprezintă o problemă. E o măsură de siguranță bună, care pare a fi eficientă.

Există persoane din medii străine care intră în școli și care pot reprezenta un pericol, așa cum am văzut că se întâmplă în alte țări. Paznicii nu sunt cei mai buni pentru a proteja elevii în astfel de situații”, a declarat Mihnea Stoica, elev în clasa a XII-a.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

.