Sănătate

Consumul excesiv de alcool în timpul pandemiei a crescut rata de deces din cauza bolii hepatice alcoolice

Consumul excesiv de alcool în timpul pandemiei de COVID-19 a crescut atât de mult numărul deceselor cauzate de boala hepatică alcoolică, încât această afecțiune a ucis mai mulți californieni decât accidentele de mașină sau cancerul de sân, a constatat o analiză KFF Health News.

Lockdown-urile i-au făcut pe oameni să se simtă izolați, deprimați și anxioși, ceea ce i-a determinat pe unii dintre ei să se regăsească în alcool. Vânzările au crescut în timpul pandemiei, cu creșteri deosebit de mari în ceea ce privește consumul de băuturi spirtoase.
 
În timp ce acest lucru a dus la o creștere a tuturor tipurilor de decese legate de alcool, numărul californienilor care au murit din cauza bolii hepatice alcoolice a crescut dramatic, cu 14.209 decese între 2020 și 2022, potrivit datelor provizorii ale Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor.

Pandemia de COVID-19 și-a pus amprenta asupra populației

 
Boala ficatului alcoolic este cea mai frecventă cauză a deceselor provocate de alcool la nivel național. În California, rata mortalității cauzate de această boală în ultimii trei ani a fost cu 25% mai mare decât în cei trei ani dinaintea pandemiei. Rata a atins un vârf de 13,2 decese la 100.000 de locuitori în 2021, aproape dublu față de rata de acum două decenii.
 
Boala este de obicei cauzată de ani de zile de consum excesiv de alcool, deși uneori poate apărea după o perioadă scurtă de consum intens de alcool. Adesea nu există simptome până la sfârșitul bolii, când pot apărea slăbiciunea, confuzia și icterul.

Mulți dintre cei care au mărit consumul de alcool în timpul pandemiei erau deja pe punctul de a dezvolta o boală hepatică alcoolică severă, a declarat Jovan Julien, cercetător postdoctoral la Harvard Medical School.
 
Alcoolul consumat în plus a accelerat procesul, ucigându-i mai devreme, a spus Julien, care a luat parte la un studiu de modelare în timpul pandemiei care a prezis multe dintre tendințele ce au avut loc.
 
Chiar și înainte de pandemie, schimbările în ceea ce privește stilul de viață și în alimentație contribuiau la creșterea numărului de decese cauzate de bolile hepatice alcoolice, în ciuda faptului că vânzările de alcool nu s-au schimbat prea mult, a declarat Brian Lee, hepatolog și specialist în transplanturi de ficat de la Keck School of Medicine din cadrul University of Southern California.
 
Lee și alți cercetători au descoperit o legătură între boala hepatică alcoolică și sindromul metabolic, o afecțiune caracterizată adesea prin exces de grăsime corporală în jurul taliei. Sindromul metabolic – adesea cauzat de o dietă proastă și un stil de viață inactiv – a crescut în întreaga țară.
 
„A avea sindrom metabolic, care este asociat cu obezitatea, hipertensiunea arterială și diabetul, dublează riscul de a avea o boală hepatică avansată la același nivel de consum de alcool”, a declarat Lee.
 

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *