Lifestyle

Consumul de ceai cu lapte poate provoca depresie în rândul tinerilor

Ceaiurile cu lapte, inclusiv cele denumite „bubble tea”, au devenit foarte populare în ultimii ani, dar un nou studiu realizat de cercetătorii Universității Tsinghua și Universității Centrale de Finanțe și Economie din China a scos la iveală legături îngrijorătoare între aceste băuturi și probleme de sănătate mentală în rândul tinerilor.

LIVING ERA BANNER

Consumul de ceai cu lapte poate duce la depresie

Studiul s-a concentrat pe 5.281 de studenți universitari din Beijing și a constatat că simptomele dependenței de ceai cu lapte nu doar există, ci sunt și legate de probleme precum depresia și anxietatea.

Oamenii de știință au explicat că „ceaiul cu lapte a suferit o creștere semnificativă a popularității în China, în special în rândul tinerilor. Descoperirile noastre au arătat că acesta poate cauza dependență și este asociat cu depresia, anxietatea și gândurile suicidale”.

Utilizând o scară recunoscută de măsurare a dependenței, care analizează factori precum dorințele constante și consumul excesiv, echipa de cercetare a găsit dovezi că unii tineri manifestă semne de dependență. Aproximativ jumătate dintre participanți au afirmat că beau cel puțin o ceașcă de ceai cu lapte pe săptămână.

Ceaiurile cu lapte conțin adesea zahăr și cafeină, ceea ce a stârnit îngrijorări cu privire la modul în care aceste băuturi pot contribui la stări de spirit scăzute și izolare socială în rândul adolescenților.

În acest studiu, consumul de ceai cu lapte a fost asociat cu sentimente de singurătate și depresie. Deși cercetarea nu a fost concepută pentru a stabili cauza exactă, ea aduce în discuție o problemă potențială care necesită o investigare mai amănunțită, mai ales în contextul creșterii popularității acestor băuturi.

Cercetătorii sugerează că tinerii din China și din alte părți ale lumii ar putea utiliza ceaiul cu lapte ca o modalitate de a face față stresului și de a-și regla emoțiile, și că aceste băuturi pot deveni la fel de nocive precum rețelele de socializare sau substanțele narcotice.

Studii viitoare ar putea implica eșantioane mai mari de participanți și monitorizarea consumului de ceai cu lapte pe termen mai lung. Echipa de cercetare a concluzionat astfel că „ceaiul cu lapte poate provoca simptome de dependență, inclusiv incapacitatea de a renunța”.

Această cercetare a fost publicată în Journal of Affective Disorders.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *